Ți se face somn după ce mănânci? Iată explicația!

832

Sunt anumite alimente care ne fac să ne simțim mult mai obosite la scurt timp după ce le consumăm. Efectul nu are loc imediat, când, aparent, ai puțină energie, însă, încep să-și facă efectul treptat, iar organismul tău se va simți tot mai slăbit. Dacă ții să-ți păstrezi energia, evită să consumi următoarele cinci tipuri de alimente.

Carbohidrați și zaharuri procesate

Deși aparent sunt considerate o importantă sursă de energie, datorită conținutului de zahăr, în realitate sunt vampiri de energie. Și asta pentru că, după ce zahărul ajunge prea repede în sânge – motiv pentru care simți un plus de energie, nivelul acestuia scade la fel de repede, motiv pentru care și nivelul de energie scade. Iată ce alimente sunt considerate zaharuri simple: bomboane, prăjituri, băuturi dulci neacidulate și alte tipuri de desert, dar și cele ”ascunse” în sosuri, pâine sau condimente. Zaharurile și carbohidrații naturali sunt totuși mai bune, cum ar fi lactoza din produsele lactate sau fructoza conținută de toate fructele. Aceste produse conțin în mod obișnuit fibre, grăsimi, dar și alți nutrienți, care acționează la fel precum cele procesate, însă șocul produs la nivelul organismului atunci când indicele acestora scade în sânge este mai mic.

Băuturi carbogazoase

Acestea sunt printre cele mai dăunătoare la acest capitol. Avem senzația pe moment că suntem plini de energie, însă treptat ne simțim tot mai obosiți. La fel se întâmplă și cu băuturile calde, cum ar fi capucciono, moccacino, macchiatto și alte astfel de produse. Și alcoolul are aceleași efecte aspra organismului. Inițial, organismul tău îl recunoaște ca fiind un stimulent, după care începi să simți acea stare de moleșeală specifică.

Cerealele, pâinea, produsele de patiserie

Dacă pe eticheta unui produs scrie că acesta conține cereale integrale sau făină integrală, asta nu înseamnă că nu are și alte ingrediente procesate. Majoritatea produsele de panificație conțin și zahăr, mai ales că pentru ele se folosește siropul de porumb, bogat în fructoză, dar și alte zaharuri. Un produs sănătos conține quinoa, orz sau ovăz, iar dacă scrie asta și pe etichetă, îl poți cumpăra liniștită.

Mâncăruri procesate

Toate mâncărurile procesate conțin zaharuri adăugate, grăsimi nesănătoase, carbohidrați simpli, emulgatori și alte substanțe chimice. Dacă îți planifici cum trebuie timpul, îți poți face de mâncare și nu vei mai fi nevoită să cumperi din comerț tot felul de produse semipreparate sau de la fast-food.

Grăsimile ”rele”

Acestea determină apariția inflamațiilor în organism, care poate duce nu doar la lipsa energiei, dar și la alte boli, grave. Chiar și grăsimile vegetale procesate, cum ar fi soia sau siropul de porumb, pot provoca inflamații. Puteți înlocui grăsimile rele cu cele bune, consumând avocado, oleaginoase (nuci, alune, migdale), somon sau semințe de in.

Sursa: unica.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.