Una dintre locomotivele istorice expuse în muzeul din Reşiţa este scoasă la licitaţie. Potrivit administraţiei locale, aceasta ar urma să aibă loc în 15 iunie.
Licitaţia este organizată pentru ca firma privată a lui Adrian Chebuţiu, fost director UCM Reşiţa, să îşi recupereze donaţia făcută către Fundaţia Uzinele de Fier Reşiţa, administratorul Muzeului de Locomotive. Culmea este că locomotivele au fost donate fundaţiei plus o sumă de bani de la firma lui Chebuţiu. Apoi acesta a intrat în insolvenţă şi şi-a cerut banii înapoi. Mai mult, Curtea de Apel Timişoara judecă dacă aceste donaţii au fost sau nu legale.
În condiţiile în care locomotivele din muzeu sunt obiecte de tezaur naţional, Primăria Reşiţa are drept de preemţiune, pe care promite să şi-l exprime.
Locomotiva în cauză, fabricată în anul 1955 este licitată la 154.350 de lei. Administratorul judiciar a cerut municipalităţii dreptul de a organiza licitaţia la muzeu, pe domeniul public, dar autorităţile refuză acest lucru. Mai mult, locomotiva nu poate fi scoasă din muzeu sub nicio formă.
„În opinia municipalității, această măsură de indisponibilizare este oportună pentru protejarea acestui tezaur al industriei din România, protecție necesară până la clarificarea aspectelor legate de proprietatea acestora. Totodată, la solicitarea transmisă de Biroul executor judecătoresc “Brad T. Gheorghe”, administrația locală a transmis răspunsul în care se menționează că, potrivit prevederilor legislative în vigoare, Legea 60/1991privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice și prevederilor art. 683 din Codul de procedură civilă, nu se poate da curs solicitării și nu se aprobă organizarea unei licitații publice pe terenul aflat în domeniul public al municipiului Reșița, existând posibilitatea de a organiza licitația publică la locul unde debitorul realizează venituri”, transmite Primăria Reşiţa.
Muzeul de Locomotive a fost înfiinţat în anul 1972, iar din anul 2004 se află pe Lista Monumentelor Istorice. Muzeul a fost amenajat la aniversarea unui secol de fabricare a locomotivelor cu abur la Reşiţa. Sunt expuse 16 locomotive din diverse epoci de construcţie,14 fiind produse la Reşiţa.