România ar fi trebuit să adopte noile reguli europene din industria tutunului, însă proiectul de lege încă este în Parlament şi nu pare să plece de acolo prea repede.
Potrivit directivei europene care trebuie transpusă în legislaţia românească, ţigările aromate vor fi interzise, iar avertismentele de sănătate vor trebui să acopere 65% din grafica pachetului. În acelaşi timp, unele pachete mici de ţigări vor fi eliminate.
În vreme ce România riscă să intre în procedura de infringement dacă nu grăbeşte adoptarea noilor prevederi, companiile din industria tutunului se plâng că, până nu vor vedea forma finală a legii nu vor şti cum să modifice fabricile.
Cei de la JTI au anunţat că au accelerat producţia în ultimele luni ca să aibă suficiente pachete pe stoc pentru perioada în care vor trebui să treacă la noile regului. Iar datele INS arată într-adevăr o creştere cu 38% a cifrei de afaceri a fabricilor de tutun.
Proiectul legii care va transpune directiva europeană este în momentul de faţă la Senat, prima cameră sesizată. Va fi aprobat tacit pe 13 iunie dacă nu va fi supus votului între timp.
Dacă se va ajunge la termenul limită în Senat, şansele ca legea să fie adoptată de Camera Deputaţilor în actuala sesiune parlamentară scad. Iar companiile din industria tutunului spun că dacă votul final va fi la toamnă, vor intra în criză de timp, deoarece în 20 mai 2017 se va încheia perioada de tranziţe şi toate pachetele aflate la vânzare în magazine vor trebui să respecte noile reguli.
Potrivit JTI, în 2004 şi 2008 când s-au schimbat averismentele de sănătate, noile pachete au avut nevoie chiar şi de un an ca să le înlocuiască pe cele vechi.
Sursa: DIGI24.ro