Terapia Intensivă adoptă un model american de succes VIDEO

2537

Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brânzeu” din Timișoara înregistrează încă o premieră națională. Este vorba despre un proiect pilot în țara noastră, inspirat după modelul american, cu rezultate deosebite. Acolo metoda funcționează cu succes de mult timp.

În ultimele 6 luni personalul medical din cadrul Clinicii de Neurochirurgie, în colaborare cu specialiștii Clinicii de Anestezie și Terapie Intensivă au reușit să implementeze o ,,Anestezie Intensivă Mobilă”, care are rolul de a acorda asistență medicală și supraveghere în cadrul secțiilor de chirurgie, paciențiilor care au suferit intervenții chirurgicale. Proiectul de colaborare interdisciplinară a inregistrat rezultate deosebite, urmând ca în perioada următoare să fie extins și în alte secții clinice ale spitalului. Au fost deja discuții cu Ministerul Sănătății în vederea unei dezvoltări la nivel național a acestui proiect numit TIM (Terapie Intensivă Mobilă) – a romanian conceptualization of an american critical model.

„Prezentăm astăzi rezultatele primelor șase luni de implementare, în premieră în România, în spitalul județean din Timișoara, a unui proiect de practică medicală, pe care l-am preluat din sistemul medical american. Am fost invitat la un spital (american)… și acolo am cunoscut ceea ce în USA se numește CRT. Adică mai pe românește „Terapia intensivă Mobilă”. Constă în implicare unui echipe de personal ATI (medic rezident și asistentă) în îngrijirea pacienților complecși în afara secției de ATI, atunci când ajung în secțiile respective. Astfel în proiectul pilot care s-a desfășurat în secția de neurochirurgie, toți pacienții neurochirurgicali (care sunt pacienți gravi, deobicei), după ce au trecut de faza critică de la ATI, necesită o îngrijire complexă. Noi cu colegii de la ATI colaborăm cu cei de la secția de Neurochirurgie, am încercat să optimizăm cât mai mult tratamentul…
Noi știm niște lucruri specifice specialității noastre cu care, îi ajutăm pe colegii noștri în ceea ce privește perfuzia, tratamentul cu electroliți, profilaxia și tratamentul infecțios. Această colaborare are ca scop menținerea pacienților într-o stare bună. Acesta a fost planul și ne-am gândit că, dacă în America unde condițiile din secții sunt clar superioare față de cele din România, totuși s-au obținut rezultate prin această colaborare, ar trebui să avem și noi în România. Iată că după șase luni putem arăta aceste rezultate ce sunt deosebite”, a prezentat profesorul Săndesc noul proiect.

„Numărul stopurilor cardiorespiratorii la Secția de Neurochirurgie a scăzut spectaculos, cu peste 50 la sută, ceea ce este foarte important. Adică medicii fiind acolo, se poate sesiza din timp tendința pacientului de a se agrava, se poate interveni și sunt mai puține stopuri ceea ce însemană mult mai puține situații amenințătoare de viață. Global vorbind, mortalitatea pacienților din Secția de neurochirurgie care au trecut o dată sau de două ori prin Terapie Intensivă, că uneori pacientul trebuie readmis în ATI, mortalitatea acestor pacienți a scăzut de asemenea. Sunt rezultate deosebite care arată că un proiect care înseamnă doar o îmbunătățire a procesului de lucru, poate face o diferență și suntem bucuroși de acest lucru”, a mai completat medicul timișorean.

Rezultatele fiind îmbucurătoare se dorește răspândirea modelului pilot. „Urmează extinderea și la alte secții din Spitalul Județean. Am propus spitalului și conducerea a aprobat demararea unui program de dotări a acestor secții. Noi considerăm că unul, două saloane din aceste secții să aibă niște echipamente de monitorizare și tratament adecvate pentru acești pacienți la limită. Adică un monitor al funcțiilor vitale, un infuzor, un defribilator și așa mai departe. Am avut o discuție cu doamna ministru, i-am prezentat acest proiect și este foarte interesată de extinderea acestui proiect la nivel național. Sunt primii pași ai unui proiect care aduce o contribuție majoră. Datorită acestui proiect unii pacienți au fost salvați. Vom lucra cu resursa umană pe care o avem, în special medicii rezidenți, asistente și medici specialiști”, a mai completat Dorel Săndesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.