Timișoara se află în avangarda tehnicii informatice de decenii. De fapt, chiar de la inventarea acestei științe. Ca să nu spunem, că la fel și în domeniul transportului în comun ne aflăm în poziția de a avea întâietate pe plan european. Încă de acum un secol și jumătate în urmă, de pe vremea tramvaiului cu cai de la noi, se dădeau cele mai moderne soluții de transport.
În acest context onorant era firesc ca specialiștii că aducă o nouă și inedită aplicație ce vine în interesul călătorilor. Cine merge cu tramvaiul nu mai trebuie să caute chioșcurile cu bilete pentru a cumpăra un bilet buclucaș, ce se poate pierde sau poate să îl ia vântul.
Acum este era telefonului mobil, dar și deștept foc. El știe să-ți plătească călătoria ca un frate bun. Dacă tot stau tinerii cu nasul în ecran de parcă acolo ar afla tainele lumii de ce să tasteze câteva click-uri pentru a cumpăra un bilet virtual?
Timișoara a implementat ca alternativă sistemul prin care călătorii pot achita contravaloarea transportului în comun printr-o aplicație de internet direct în mijlocul de transport.
Astăzi a fost prezentată presei procedura de către directorul tehnic al Societății de Transport Public Timișoara SA, Adrian Sârb.
Sigur că ar mai fi probleme nelămurite asupra cărora ar trebui să se aplece specialiștii. Ce vor face cei mulți veniți din alte zone ce nu au auzit de acest sistem? Sunt foarte mulți oameni, în special mai în vârstă, ce nu știu să manevreze un telefon mobil performant, au unul este de o generație mai veche ce nu știe să rezolve probleme atât de moderne. Mai este și problema copiilor ce nu au card de salariu de unde să li se tragă suma echivalentă taxei de călătorie.
Ar fi bine ca societate de transport să se gândească la toate aspectele înainte de a începe închiderea chioșcurilor de bilete.
Un călător nervos din stație a pus o întrebare rămasă fără răspuns. Cum va ajuta telefonul mobil și deștept la fluidizarea traficului? În loc de 45 de minute în stație acum se va aștepta doar 41 de minute?