Tehnocraţia are puţine şanse în Republica Moldova

107

Candidatul desemnat pentru funcția de prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, a prezentat duminică lista cu candidații pentru fotoliile de miniștri și a spus că viitorul cabinet va fi unul tehnocrat, format din oameni integri și patrioți.

Au o vârstă medie de 46 de ani, sunt 14 bărbaţi şi patru femei, toţi cu studii superioare. Şapte au licenţă de masterat şi şase sunt doctori în ştiinţe. Opt membri au apartenenţă de partid, gata să se autosuspende în cazul în care Guvernul Sturza va obţine susţinerea Parlamentului.

„Chiar dacă mulți consideră acest proces ca fiind unul fără finalitate, eu îl cred o schimbare la față a țării. Mi-am dorit un guvern care ar fi expresia dorinței poporului și a reprezentării acestuia în Parlament, numai că Moldova nu se află acum într-un moment de înflorire a a democrației, ci într-o profunda criză, în primul rând morală. Din acest motiv prezint un guvern tehnocrat care este o mare responsabilitate a mea”, a spus Sturza.

Tot duminică, miniștrii propuși au semnat o declarație pe proprie răspundere privind întrunirea criteriilor de integritate.

Parlamentul de la Chișinău se va reuni luni în ședință specială pentru a dezbate programul de guvernare al premierului desemnat al Republicii Moldova, Ion Sturza, și pentru a supune la vot lista miniștrilor propuși, dar șansele pentru ca deputații să aprobe noua echipă guvernamentală sunt destul de mici, după cum informează mass-media locală.

Potrivit Radio Chișinău, cabinetul propus de Ion Sturza se poate baza pe ceva mai mult de 30 de voturi din partea grupurilor parlamentare ale Partidului Liberal Democrat și Partidului Liberal, în condițiile în care pentru învestirea guvernului este nevoie de votul a cel puțin 51 de deputați ai legislativului cu 101 de membri. Democrații și foștii deputați comuniști care au creat Platforma Social-Democrată au dat de înțeles că nu vor vota pentru un guvern condus de Ion Sturza, iar socialiștii au anunțat că nici nu vor fi prezenți la ședința de luni, ei optând pentru dizolvarea parlamentului și organizarea de alegeri anticipate.

Cabinetul Sturza își propune în primul rând negocierea unui acord de colaborare cu Fondul Monetar Internațional — fără de care Republica Moldova nu poate beneficia de sprijin extern—, reformarea fiscalității, inclusiv prin reducerea poverii fiscale asupra mediului de afaceri și crearea unui impozit de lux pentru persoanele fizice cu venituri mari, precum și diversificarea căilor și surselor de aprovizionare cu gaze naturale și electricitate. De asemenea, cabinetul Sturza își dorește o colaborare eficientă cu Direcția Națională Anticorupție din România, iar pe termen mediu își propune obținerea statutului de țară-candidată la aderarea la Uniunea Europeană.

Președintele Nicolae Timofti l-a desemnat la 21 decembrie pe Ion Sturza, om de afaceri și fost premier în anul 1999, drept candidat la funcția de prim-ministru, fără a exista o majoritate parlamentară care să-și asume învestirea viitorului guvern.

În cazul în care Ion Sturza nu va primi votul de încredere din partea parlamentului, președintele are dreptul să mai nominalizeze un candidat, iar dacă eșecul se repetă, șeful statului este obligat să decidă dizolvarea legislativului și să convoace alegeri anticipate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.