Taxa auto – restituirea sumelor încasate ilegal, abia din 2018

4069

În curând, proprietarii de mașini care au plătit una dintre fostele taxe auto, adică inclusiv timbrul de mediu, vor putea să depună cereri pentru restituirea sumelor achitate statului. Practic, potrivit actului publicat în această lună în Monitorul Oficial, cererile de restituire pot fi depuse la organele fiscale competente, data-limită de depunere fiind 31 august 2018, însă ele vor trebui însoțite obligatoriu de dovada plății taxelor respective.

Momentan însă nu se pot depune cereri pentru restituirea timbrului de mediu sau a celorlalte taxe auto.

Anul trecut, timbrul de mediu a fost declarat parțial ilegal de către Curtea de Justiție a Uniunii Europene, iar decizia Curții este obligatorie pentru statul român. Apoi, a urmat eliminarea lui din legislație, însă restituirea banilor dați în plus de români trebuia stabilită printr-o procedură specială.

Când s-a eliminat din legislație timbrul de mediu, s-a ajuns, fără intenție, și la afectarea restituirii pe cale administrativă a taxelor auto percepute până în 2015. Practic, de la 1 februarie 2017, returnarea banilor (pe cale administrativă) pentru vechile taxe auto nu s-a mai putut face, ci doar pe cale judecătorească. Prin urmare, era necesară adoptarea unei noi proceduri administrative care să permită restituirea taxelor.

Posibilitatea de a cere înapoi banii achitați statului pentru taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule și timbrul de mediu pentru autovehicule este prevăzută de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 52/2017. Documentul a intrat deja în vigoare, dar încă nu poate fi pus efectiv în aplicare.

Concret, înainte ca proprietarii de mașini să poată depune cereri de restituire a fostelor taxe auto, autoritățile mai au doi pași de îndeplinit. Primul este ca Ministerul Mediului și Ministerul Finanțelor să aprobe modelul de cerere de care să se folosească românii pentru a solicita returnarea banilor. Acest lucru trebuie făcut prin ordin comun al celor două ministere, până pe 22 august 2017.

Primul pas este mai ușor de îndeplinit, însă al doilea necesită mai multă muncă. Mai precis, al doilea pas pe care ministerele Mediului și Finanțelor trebuie să-l îndeplinească este stabilirea unei proceduri detaliate de restituire a fostelor taxe auto. De asemenea, regulile trebuie stabilite prin ordin comun, însă termenul-limită pentru aprobarea lor este abia 6 octombrie 2017.

Odată ce autoritățile vor îndeplini pașii pentru ca cererile să poată fi depuse, românii vor putea să solicite restituirea fostelor taxe auto până la data de 31 august 2018. Cei care vor rata acest termen-limită nu vor mai avea posibilitatea de a cere returnarea sumelor achitate. În orice caz, cei care deja au apucat să depună în trecut cereri de restituire nu vor mai trebui să depună altele noi.

Spre deosebire de vechile proceduri de restituire, cea stabilită recent de Executiv prevede plata într-o singură tranșă a banilor, nu în cinci tranșe întinse pe cinci ani, așa cum era înainte. Mai exact, restituirea taxei speciale pentru autoturisme și autovehicule, a taxei pe poluare pentru autovehicule și a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule se va face, în baza deciziilor emise de Fisc, în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2018. Iar cei care au plătit timbrul de mediu pentru autovehicule își vor vedea banii returnați abia în perioada 1 septembrie 2018 – 31 martie 2019.

Taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule și timbrul de mediu pentru autovehicule au fost obligatorii, în mod succesiv, între anii 2007 și 2017. În prezent, nu mai există nicio taxă de mediu obligatorie la prima înmatriculare a unei mașini în România, dar pe viitor ar putea exista iarăși una.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.