O analiză referitoare la puterea armată a țării noastre în comparație cu armatele Siriei și Rusiei scoate la iveală o realitate șocantă, iar modul în care este dotată apărarea României lasă mult de dorit. Revista de specialitate Global Firepower a realizat un clasament al puterilor militare din 126 de state pe baza a peste 50 de factori, care permit ţărilor mai mici, dar mai avansate tehnologic, să concureze cu țările mai mari, dar mai puţin dezvoltate.
Primul indicator luat în considerare este personalul militar activ, cel în rezervă și populația aptă de luptă, al doilea indicator luat în considerare este numărul de tancuri și blindate, precum și artileria, al treilea indicator este forța aviatică militară, care cuprinde numarul de avioane, elicoptere și elicoptere de luptă iar clasamentul final e determinat de elemente privind resursele financiare si naturale ale țărilor incluse în analiză. Conform clasamentului realizat de Global Firepower, la nivel mondial, Statele Unite ale Americii, Rusia, China, India şi Franţa se află pe primele locuri privind cele mai puternice armate din lume, iar cea mai slabă e cea a Republicii Centrafricane.
S-a realizat și un Top 10 al celor mai puternice state din punct de vedere militar care se prezintă în felul următor: SUA; Rusia; China; India; Franța; Marea Britanie; Japonia; Turcia; Germania; Italia. În clasament, se află și România care ocupă locul 43 între cele 126 de ţări, fiind depășită de ţări precum Etiopia, Algeria, Columbia sau Peru, dar şi de alte 13 state membre NATO.
Dotările armatei române, potrivit Global Firepower sunt după cum urmeză: tancuri-875, o cifră destul de mare, care situează România pe locul 25 în lume la numărul de tancuri, (Rusia conducând la mare distanţă topul, cu peste 15.000 de tancuri); avioane de luptă-125 (SUA este net superioară și în ceea ce privește avioanele având 13.444, față de cele 3.547 ale Rusiei și cele 2.942 ale Chinei); elicoptere militare (niciunul nu este de atac)-86; vehicule blindate peste 1.456; aruncătoare de rachete-188; trei fregate – Regina Maria, Ferdinand, Mărăşeşti; 7 corvete; 45 de aeroporturi; șase porturi și terminale importante.
De menționat faptul că România, care ocupă locul 43 între cele 126 de ţări, stă mai bine decât statele vecine, Bulgaria (locul 67), Ungaria (locul 62) şi Serbia (locul 60), precum și faptul că, mai sus decât România se află Polonia, care ocupă poziția 18 şi Ucraina, pe locul 21.
La o populație de 19,760 milioane de locuitori şi cu o forţă disponibilă pentru mobilizare de 11 milioane de oameni, din care 9 milioane sunt apţi pentru armată, cu un personal al armatei de 75.000 de persoane, iar rezervişti în număr de 80.000, România se situează pe locul 48 în lume.
În ceea ce privește alocările bugetare pentru armată: SUA este lider absolut cu 581 de miliarde de dolari în 2016, urmat de China-155 de miliarde de dolari și Rusia-46,6 miliarde de dolari.
Potrivit legii, fiecare cetățean român are datoria sacră de a-și apăra țara și că este nevoie de un cadru legislativ în vederea pregătiri populației pentru apărare, în cazul unui conflict armat, având în vedere că stagiul militar nu mai este obligatoriu începând cu 1 ianuarie 2007. În acest sens, la 1 ianuarie 2017, intră în vigoare Legea 270/2015 privind Statutul rezerviștilor voluntari care prevede un program de 3-4 luni de instrucție/pregătire intensă, apoi 15 zile pe an concentrare, oferind astfel, o rezervă de mobilizare rapidă pentru Armată, foarte necesară în caz de război.