Dacă e plin de flori de butaforie mari cât un stat de om, dacă iepurii supradimensionați de parcă vin de la sala de forță stau pe lângă coji de ouă din polistiren colorat ce ar putea fi?
Morcovii uriași se văd la tot pasul. O fi un semn pascal sau o prevestire electorală? Ce să aducă oare? Jandarmii plictisiți sprijină un chioșc mai măricel ce se numește ostentativ „atelier creativ”. Asta ce ar putea prevesti? Dar dacă e plin de copii nerăbdători ce freamătă de emoție printre chioșcuri vechi de ani de zile reșapate cu vopsea albă ce ar putea fi?
Dar oare polițiștii locali plini de importanță de parcă sunt de la ceva agenție de spionaj ce filează tulipanii din centru ce ar putea prevesti? Oare comercianții ce suflă în jarul de sub tradiționalul colac secuiesc ce acum este băgat cu forța bănățeanului ca delicatesă locală ce să insemne? Oricum așa ceva nu s-a mai văzut, (hăt !) tocmai de la Crăciun, sau de la 1 decembrie sau de la Ziua Mondială a Morcovilor, ce poate fi?
„E ziua în care se scumpesc colacii” vine răspunsul neașteptat al unui gură cască ambetat. Ei bine, ca să nu prelungim suspansul, toate astea și multe alte semne arată că se deschide Târgul de Paște din centrul Timișoarei. Față de alți ani, tot show-ul a fost restrâns ple platoul de peste drum de Catedrală și pe cele două laturi doar până la scuarul din dreptul monumentului lui Ferdinand.
E ceva înghesuială în momentul în care își face apariția în piață primarul Nicolae Robu. Toți vor să-l vadă. unii pun întrebări. Subiectul preferat este despre curățenie. Alții vor să se fotografieze cu edilul. Totul este plin de veselie în ciuda vântului ascuțit. Un domn ce susține că este sosia perfectă a lui Ion Crăciunescu (dar nu prea semăna decât vag) vrea să demonstreze că este un bănățean autentic și cântă cu o voce destul de potrivită un imn despre Țara Moților.
Pentru a întâri cele spuse declară că este cel mai autohton locuitor de circa zece ani și e mirat foarete tare că lumea nu-l cunoaște. În veselia generală, o doamnă explică primarului cum se face curățenie doar pe bulevarde iar pe strada dânsei refuză să intre măturătorii. Două secunde mai târziu vigilentul moderator cu microfon al evenimentului îi taie vorba și face semne famfarei să-i acopere vorbele.
De fapt, trupa Timișoara Big Band chiar face o treabă bună cu piesele pregătite. Sunt din cele mai cunoscute șlagăre ce rămân peste ani. Cam toate sunt momente din deschiderea festivă a Târgului de Paște din acest an. Multă lume s-a grăbit să-l catalogheze ca fiind cam kitsch.
Adevărul e că are tușe destul de exagerate pe alocuri, dar nu atât de evidente ca în alți ani. Se vede că cei în măsură au făcut un efort să mai schimbe aerul prăfuit din anii ce au trecut. Nu prea le-a reușit din plin dar tot este un pas mic spre normalizare.
– Cum vă pare acest târg?
Un bunic ce târâia după el o trotinetă a nepotului parcă are răspunsul gata pregătit:
– Păi e mult mai bine! Măcar au dispărut monștrii ăia de iepuri uriași din beteală murdară de care se speriau copii. Anul trecut nepotul meu a plâns și a promis că va fi foarte cuminte dar să nu-l mai aduc la iepurii aia urâți” explică bunicul M. „Poate că a mai crescut el dar acu nu s-a speriat de iepurii aștia de carton. Oricum sunt mai reușiți”.
– Și eu cred că este mult mai bine! crede un nene mai în vârstă.
– De ce?
– Păi dacă a promis primarul că va fi curățenie…!
Una din noutățile evidente este chioșcul turistic ce va da informații curioșilor despre ce se poate vizita în oraș și în județ. Au fost pregătite chiar și ceva pliante și hărți. Un aspect de remarcat este că peretele cu întâietățile orașului ce conținea o serie de date inexacte sau de-a dreptul trunchiate a fost cu repeziciune reparat și acum este mai în ton cu realitaea istorică și logică.
„Totul ar fi destul de bine dacă nu ar fi acel domn cu microfon ce țipă întruna ca un disperat” Nu știți cine e? De ce tot repetă la fiecare propoziție „Mama Mia!” O fi oare italian?” se întreabă nedumerită o bunică cu două nepoțele de o șchioapă ce doreau vată de zahăr dar nu au găsit.