Sala Polivalentă din comuna Dumbrăvița a căpătat o nouă valență practică fața de cea de până acum. Dacă era folosită preponderent pentru activități sportive și culturale, în prezent, îi găzduiește pe apicultorii din zonă.
Târgul apicol de la Dumbrăvița a pornit cu dreptul. Deja de la prima ediție a reușit să aibe un caracter internațional. Pe lingă cunoscuții crescători de albine afiliați asociației de aici de la noi au mai răspuns invitației și specialiști din apropiere din țările vecine Serbia și Ungaria.
Așa după cum explică Petre Doda, președinte al Filialei Timiș a Asociația Crescătorilor de Albine din România, apicultorii din Banat se confruntă cu aceleași probleme în activitatea lor ca și vecinii de la doar câțiva kilometri depărtare de peste frontieră. Pentru albine nu există acele linii imaginare ce se numesc în mod convențional „granițe”. Ele zboară liber unde le atrage un ogor inflorit. Așa că este normal ca la probleme comune să se discute în comun. Apicultorii sunt oameni destul de singuratici ce muncesc solitar în stupinele lor. Măcar la astfel de evenimente să se vadă și să vorbească de pasiunea lor comună.
Un astfel de târg, în afara caracterului său comercial, este un la fel de bun prilej de a schimba opinii, păreri, experiențe. Adică de cunoaștere reciprocă.
Evenimentul sprijint Consiliul Local și de primarul Victor Malac a căpătat un loc foarte nimerit de desfășurare. Evenimentul ținut în sală este scutit de capriciile vremii. Fie ploaie sau ninsoare în interior condițiile sunt deosebite. Peste 30 de standuri cu produse au încântat vizitaorii.
S-a găsit cam orice are legătură ci albinele. De la borcane de miere din cele mai felurite soiuri ca cele mai banale cum ar fi teiul ori salcâmul până la cea de mai albă, rapița ori cea mai închisă la culoare de mană. Dar au fost și varietăți mai exotice ce se găsesc destul de rar pe la noi. Și alte produse ale stupinei au stat la loc de cinste pe mese: polen, tinctura de propolis, ceară ori chiar cosmetice cu miere.
La fel de căutate au fost și aparatele, accesoriile ori consumabilele pentru lucrul cu albinele. Nu au lipsit medicamentele sau sculele de cele mai felurite.
Ioan Fetea, președinte ACA România a apreciat cu câteva zile în urmă, în mod deosebit că un astfel de eveniment se întâmplă aici la doi pași de Timișoara. FDânsul crde cu tărie în revigorarea acestei activități ancestrale ce nici măcar nu trebuie sprijinită în mod deosebit ci doar lăsată în pace să se dezvolte. O armonie între agricultori și apicultori și autoritățile de la orice nivel este mult mai benefică pentru toate părțile decât bețe în roate sau frecușuri inutile. Apicultura românească are potențial să fie pe primele locuri în lume.