Țară frumoasă, păcat că nu o vizitează mai nimeni!

153

Aproape 30 de centre de informare și promovare turistică au fost înființate în ultimii trei ani în județul Hunedoara, cu fonduri de la Uniunea Europeană. Investițiile au fost finanțate în cea mai mare parte din fonduri externe, administrațiile locale fiind beneficiarele proiectelor și ale noilor construcții, cu condiția să angajeze oameni pentru a le oferi informații utile turiștilor.

Noile clădiri turistice din localități ca Hunedoara, Deva, Petroșani, Hațeg, Romos, Boz, Buceș, Balșa și altele au costat, fiecare, în jur de 500.000 de lei. Cei care le trec pragul sunt întâmpinați cu pliante și primesc informații despre ce pot face în timpul vizitei. Unele centre nu au avut aproape niciun client în ultimii ani. Au stat mai mult închise. În alte locuri, angajații le-au decorat făcându-le cât mai primitoare ori le-au transformat în mini-muzee locale. Între timp, aproape fiecare centru național sau local de informare și promovare turistică și-a înființat propria pagină de internet, în care sunt prezentate atracțiile turistice ale localității.

Unele au făcut exces de zel în numărarea acestora. Spre exemplu, Centrul național de informare turistică din Hunedoara propune ca obiectiv turistic clădirea primăriei. „Primăria municipiului Hunedoara, situată în Centrul Vechi al urbei, a fost ridicată între anii 1935-1937. Cele 48 de camere ale Palatului administrativ al oraşului Hunedoara au fost folosite de mai multe instituții publice. La subsolul clădirii a funcționat arestul Comisariatului de Poliție Hunedoara, iar Comisariatul, Judecătoria Hunedoara și Pretura Plășii au închiriat cele 24 de încăperi de la parter, în timp ce sediul și birourile Primăriei Hunedoara se aflau la etaj. Palatul administrativ, realizat în stil neoromânesc, are forma literei H și reprezintă o bijuterie arhitectonică a acelor vremuri”, se arată pe pagina de internet a CNIPT Hunedoara.

Infocentrul din satul Romos propune între atracțiile sale o pârtie de schi privată, puțin cunoscută și folosită, dar și o distilerie de rachiu. „Pârtia de schi se află în cătunul Frăsinei, cu acces și dinspre Romoșel, pe drum de macadam. Inițiativă privată. Pârtie dotată cu schi-lift și iluminare nocturnă. Cabana de la baza pârtiei poate găzdui până la 15 persoane”, informează centrul din Romos. Distileria de rachiu se află în satul Romos. „Pot fi cunoscute tehnicile tradiționale de fabricare a rachiului din fructe (prune sau mere). Vizitatorilor le sunt oferite și sesiuni de degustare”, arată site-ul infoturism-romos.ro. Șanțul Turcului, aflat în pădurea de la marginea satului, a fost inclus printre atracțiile turistice.

Centrul turistic din Ghelari propune vizitatorilor excursii la grotele naturale din satul Alun și arealele naturale cu afin, zmeur din satele Bunila și Vadu Dobrii. Pe listă se află și Grota fetelor. „Grota are o legendă locală care povesteşte despre obiceiul fetelor de a bea apă din această grotă ca să-şi poata întâlni viitorul soţ. Grota este vizitabilă şi are în interior un izvor”, informează infocentrul din Ghelari. La Gurasada, Zilele comunei, desfășurate la sfârșitul lunii iulie, au intrat în oferta turistică, iar centrul din Lăpugiu de Jos îi invită pe străini la o excursie în codrii seculari de la Bătrâna, comuna cu 100 de locuitori.

sursa: zhd.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.