În Franța, numărul milionarilor a crescut și plasează țara pe locul al treilea în ultimul clasament dat publicității. Sunt aproape 3 milioane de milionari în Hexagon. Statele Unite ale Americii și China ocupă primele două poziții iar după Franța se află Japonia și Germania.
”Global Wealth Report” este un raport anual realizat de banca elvețiană UBS și reprezintă un ”raport anual al bogației”. Anul trecut, în Franța, erau mai bine de 2,8 milioane de milionari, adică persoane care dețin active imobiliare și financiare care depășesc un milion de dolari. Numărul milionarilor este cu puțin mai mare față de cel din anul precedent, mai exact sunt cu 25.000 de milionari în plus.
Locul al treilea, pe care se află acum Franța, este destul de departe de primele două poziții ocupate de Statele Unite ale Americii cu 22,7 milioane de milionari, adică 38,2% din totalul mondial, și de China care numără 6,2 milioane de milionari, ceea ce reprezintă 10,5%. Japonia are 2,75 de milioane de milionari, Germania numără 2,6 milioane de milionari iar Marea Britanie 2,5 milioane.
Clasa politică din Franța nu a rămas indiferentă după publicarea acestui clasament. Sunt reacții, în special din partea stângii și a stângii populiste, așa cum era de așteptat. Sunt criticate inegalitățile si politica dusă de președintele Emmanuel Macron, considerat un ”președinte al celor bogați”. AFP a reunit aceste reacții politice.
”Milionarii francezi pot spune mulțumiri cadourilor fiscale ale lui Macron”, a reacționat pe X (ex-Twitter) Manon Aubry, lidera Franței Nesupuse (La France Insoumise) din Parlamentul European. ”Între timp, există 300.000 de persoane fără adăpost, 10 milioane de săraci, un francez din doi este obligat să sară peste o masă”, declară deputatul de la Franța Nesupusă, stânga populistă, Thomas Portes.
Olivier Faure, secretarul Partidului Socialist, se concentrează pe o altă cifră din raport: cei 3.890 de ”ultra-bogați”, care au active de peste 50 de milioane de dolari. Olivier Faure îi opune pe aceștia celor peste 9 milioane de francezi aflați sub pragul sărăciei.
Sandrine Rousseau, de la ecologiști, arată spre politica economică și fiscală dusă de președintele Emmanuel Macron. ”Aceasta este americanizarea Franței impusă de Emmanuel Macron”, spune Sandrine Rousseau. Ca o dovadă a inegalității în Franța este privit de o parte a politicienilor și Bernard Arnault, liderul sectorului de lux din țară. El își dispută prima poziție de cel mai bogat om din lume cu Elon Musk. ”Familia Arnault a beneficiat anul acesta de 2,9 miliarde de dividende suplimentare. ( … ) Avem nevoie de o distribuție mai bună a bogăției, pentru ca toți să trăim mai bine”, a declarat Alexis Corbière, deputat din partea formațiunii Franța Nesupusă la Europe 1. Reamintim că NUPES este o alianța creată de socialiști, ecologiști, comuniști și de cei de la stânga populistă care formează o parte importantă din actuala opoziție din Franța.
Revenind la raportul mondial al milionarilor realizat de UBS, previziunile sunt că în 2027, Franța va avea aproximativ 4 milioane de milionari.
Sursa: https://www.rfi.ro/