Consilierul județean Tiberiu Lelescu a anunțat, la sfârșitul ședinței Consiliului Județean Timiș, că ar trebui luate măsuri urgente pentru combaterea țânțarului tigru asiatic, care a ajuns și în județul Timiș și care poate transmite ”microcefalie”.
Anunțat încă din anii trecuți în România, ”tigrul asiatic”, pe numele oficial și științific Aedes albopictus, poate transmite peste 20 de boli grave, inclusiv câțiva viruși foarte periculoși, de la West Nile, Denga, până la Zyka, insecta putând provoca chiar și decesul celui care este infectat.
Specie invazivă de țânțar din familia culicide, originară din pădurile tropicale din Asia de Sud, Aedes albopictus a fost introdus prin import de anvelope uzate și de plantele acvatice ornamentale ca „bambusul norocos“ (Dracaena sp.) în Europa, Orientul Mijlociu, Asia, Australia, America de Nord, America Centrală, America de Sud, Caraibe și Africa.
Țânțarul tigru asiatic trăiește în scorburi și anvelope, zboară jos și înțeapă picioarele în timpul zilei, la umbră.
Pe lângă disconfortul pe care îl produc prin înțepături, pruriginoase (adică mâncărime intensă a pielii), țânțarii asiatici pot transmite omului câteva boli virale deosebit de grave, fiind, de asemenea, un vector pentru filarii (Dirofilaria immitis și Dirofilaria repens), care parazitează câteva specii de mamifere carnivore, mai ales câinele, mai puțin pisica.
În zona temperată, spune Societatea Română de Microbiologie, s-a răspândit o populație care rezistă la temperaturile scăzute din timpul iernii în stadiul de ou.
Țânțarul tigru asiatic poate fi recunoscut după dungulițele albe pe corpul negru.
Specialiștii recomandă ca în cazurile în care aveți simptome ca febră, dureri de cap, vomă, greață, dureri musculare și articulare, atunci cu siguranță trebuie să vă prezentați de urgență la doctor.