1.1 C
Timișoara
joi 19 decembrie 2024

Talentata doamnă Elena Lasconi

Frământări mari în USR! După rezultatele foarte slabe la ultimele alegeri locale și europarlamentare, Uniunea Salvați România a decis că este timpul unor serioase reforme interne. Domnul Drulă a dezamăgit, astfel că înlocuirea sa de la conducerea acestui partid reprezintă o decizie firească, pe care orice altă formațiune politică aflată în aceeași situație cu USR-ul ar lua-o fără să clipească. Obținerea, la nivel național, a 2,62% dintre primari și a 2,77% dintre consilierii locali — și aceasta doar în alianță cu Mișcarea Populară, respectiv cu Forța Dreptei — reprezintă un serios semnal de alarmă pentru cei care, cu un entuziasm ce nu poate fi ignorat, și-au asumat, încă de acum câțiva ani, să salveze România. Cu un astfel de scor electoral, după alegerile din toamnă, useriștii riscă să nu mai intre în Parlament, iar dacă, totuși, reușesc să o facă, prin intermediul și cu ajutorul alianței căreia i s-au alăturat, vor ajunge să aibă în compunerea viitoarelor Camere doar câțiva parlamentari, lipsiți întru totul de orice fel de influență asupra viitoarelor decizii politico-legislative. Prin urmare, este absolută nevoie de un suflu nou în USR.

Pe fondul șocului produs de rezultatele alegerilor din 9 iunie 2024, dl Drulă s-a grăbit să-și anunțe demisia de la șefia Uniunii Salvați România. Imediat după ce au început să fie vehiculate opțiunile pentru președinția acestei Uniuni, privirea celor mai mulți s-a oprit, cu mai multă stăruință, asupra dlui Dominic S. Fritz, primarul Municipiului Timișoara, și a dnei Elena Lasconi, primarul Municipiului Câmpulung Muscel. Imediat ce dl D.S. Fritz a anunțat că s-ar putea să preia președinția USR-ului, unii — cei mai mulți, timișoreni — au început să-i critice intențiile, reproșându-i-se că a fost votat primar al Timișoarei pentru a se ocupa de acest oraș, și nu pentru a se dedica, în calitate de președinte, Partidului Uniunea Salvați România. În aceste condiții, dl Fritz a făcut un pas în spate și a revenit la Primăria Timișoarei, anunțând, cu o oarecare solemnitate, că s-a întors la treabă și că are foarte mult de lucru în calitate de edil reales al urbei noastre. Drept urmare, dna Lasconi a rămas candidatul cu cea mai mare notorietate la președinția Uniunii Salvați România, în condițiile în care alți nouă candidați au înțeles să se angajeze în cursa pentru obținerea aceleiași funcții (Cristian Seidler, Radu Hossu, Gabriel-Mugur Dumitrescu, Vasile Dinca, Luiza Oancea, Adrian-Ștefan Dudu, Eduard Ene, Doru-Valentin Ilie, Vasile-Gabriel Filip). I-am cules dintr-o listă care circulă pe site-urile de presă și — mărturisesc — nu știu aproape nimic despre cei mai mulți dintre ei. Știu însă câte ceva despre dna Elena Lasconi. Cu ani în urmă, o urmăream la știrile unui foarte prizat post de televiziune. Apoi, a renunțat la statutul de jurnalist, pentru a se dedica politicii. În anul 2020, a obținut un prim mandat de primar al Municipiului Câmpulung Muscel și, la recentele alegeri locale, un al doilea mandat în aceeași demnitate publică. La un moment dat, dna Elena Lasconi devine protagonista unui scandal, atunci când a început să fie vehiculată știrea potrivit căreia primărița din Câmpulung Muscel a votat la referendumul din anul 2018 în favoarea familiei tradiționale, ceea ce înseamnă că această doamnă are (sau cel puțin avea) serioase rezerve față de formulele familiale alternative. Fiica domniei sale, Oana Lasconi — susținătoare ferventă a mișcării LGBTQ+ — s-a simțit obligată să reacționeze și să-și acuze public mama de homofobie. În epocă, efectul a fost dublu: între mamă și fiică s-a produs, în mod inevitabil, o ruptură, iar la presiunea colegilor de partid dna Lasconi a fost nevoită să renunțe la candidatura, între timp anunțată, pentru obținerea unui mandat de europarlamentar. De-a lungul timpului, tot presa ne-a ținut la curent cu evoluția relațiilor dintre cele două femei Lasconi și, din aproape-n aproape, în aceste zile, aflăm de hotărârea dnei E. Lasconi de a deveni nu numai președinta USR-ului, ci și candidatul acestei formațiuni politice la Președinția României.

Ce beneficii poate aduce dna Elena Lasconi Uniunii Salvați România? Cred cu sinceritate că aceste așteptate beneficii nu pot fi nici prea multe și nici prea mari. În primul rând că dna Lasconi nu poate „spăla” imaginea pătată a useriștilor, de care se leagă multe din neinspiratele decizii cu efect restrictiv de drepturi și de libertăți luate în timpul și din cauza epidemiei de COVID-19. În al doilea rând, însăși dna Lasconi pare a nu fi foarte consecventă cu propriile sale convingeri. Aflu că, de curând, aceasta a declarat că, astăzi, dacă s-ar mai organiza vreun referendum cu această temă, ea nu ar mai vota în favoarea familiei tradiționale, încercând astfel să demonstreze că — și cuvintele îi aparțin! — „este destupată la cap”, iar „în USR este loc pentru toată lumea”. Cam bruscă și — iertată-mi fie suspiciunea! — cam oportunistă această schimbare de atitudine față de un subiect social foarte sensibil. Nu trebuie, totuși, uitat că electoratul autohton este și a rămas, în bună măsură, unul conservator, astfel că el privește cu neîncredere un „prezidențiabil” femeie ce împărtășește, din vădit interes politicianist, idei progresiste. Desigur că talentele dnei E. Lasconi nu (ne) pot rămâne indiferente. Sincer, pare înzestrată cu un bun-simț pe care rareori îl mai recunoști la politicienii acestei țări. Se exprimă simplu și fără preocupare pentru farafastâcuri, ceea ce o face plăcută și — de ce nu? — chiar votabilă. Dar nu la amplitudinea sperată și, în orice caz, nu la cea care să poată readuce USR-ul în prim-planul scenei noastre politice (adică în Guvern) și, cu atât mai puțin, în posesia funcției supreme din stat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :