În timp ce adminstrația Timișoarei se laudă cu plantări de copaci, specialiștii o contrazic și trag un semnal de alarmă. Arborii sunt măcelăriți de drujbe, iar de pierdut au tot localnicii orașului de pe Bega.
Potrivit unui membru al Asociației Peisagiștilor din România, toaletarea copacilor este un ”malplaxis servit zilnic timișorenilor” și duce la degradarea calității aerului și așa greu de respirat în urbe. ”Un copac în plină dezvoltare reţine în 100 de ani 25 de tone de praf, şi prelucrează 18.000.000 de cm3 de monoxid de carbon. După părerea economistului german Bach, din a doua jumătate a secolului XIX, cetăţeanul de rând, care întreţine prin taxele sale oraşul, aşteaptă din partea autorităţilor să aibă cel puţin un aer bun (Analele Banatului, Serie nouă, Arheologie, Istorie, XXIII, 2015, pag 344). Citind scrierile vremii, observ că se manifestă un oarecare respect pentru natură. Unul care s-a pierdut în ziua de azi.
Bineînțeles, erau gânduri ale intelectualilor vremii. Paradoxal, în ciuda informațiilor avute astăzi la dispoziție, a multor specialiști (pe bune) și specialități (peisagistică, arhitectură, urbanism, sociologie, antropologie ș.a.) tratăm natura din oraș cu dispreț, cu barbarie chiar. Într-un oraș universitar, multicultural, liber. Asistăm zilnic la un ‘asalt’ teribil asupra spațiilor verzi, asupra acelor cetățeni care nu pot lua atitudine. Culmea că nici cei care pot nu o fac. Acest malpraxis administrativ servit zilnic locuitorilor Timișoarei va conduce cu siguranță spre un declin periculos a calității mediului de viață, cu un impact deosebit asupra sănătății publice. Am repetat această ‘poezie’ de ani buni deja și consider că este de datoria noastră, a celor care înțeleg riscurile, să ia atitudine. Și sper ca noul primar al Timișoarei, altul decât Nicolae Robu, să arate mult mai mult respect acestui oraș, batjocorit într-un mod uluitor în ultimii 8 ani. O filă neagră de istorie a orașului, una ce se poate rupe cu usurință și arunca la coș”, a postat pe Facebook, un membru al Asociației Peisagitilor din România.
De cealaltă parte, edilul-șef, Nicolae Robu, a declarat, la fnalul săptămânii trecute, că în cei 8 ani de când e la cârma orașului, a tăiat aproape 16.000 de arbori. În schimb, susține că a plantat aproape 30.000 de copaci.