Susținere pentru Mitropolitul Banatului, după ce acesta a fost somat să demisioneze

405

Profesorul Vasile Popovici, fost ambasador în Maroc şi Portugalia, i-a cerut luni demisia mitropolitului Banatului printr-o scrisoare deschisă postată pe pagina sa de Facebook, după referendumul privind redefinirea familiei. În replică mitropolitul a declarat că nu îi este ruşine de faptul că, prin poziţia sa, a susţinut familia creştină, întrucât aceasta va fi pentru el şi Biserica din care face parte un „proiect de ţară”, pe care îl va „susţine din adâncul fiinţei” sale.

Autoritățile locale din Timișoara au reacționat imediat, exprimându-și susținerea față de IPS Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului.

Călin Dobra, președintele CJ Timiș a scris pe pagina sa de Facebook următorul mesaj:

”Sunt și rămân un om cu frică de Dumnezeu și un apropiat al Înaltpreasfinției Sale Ioan, Mitropolitul Banatului.

L-am cunoscut pe Înaltpreasfinția Sa încă de la venirea sa în Banat, într-un moment greu pentru comunitatea nostră, care tocmai se despărțise de unul dintre simbolurile sale, de Mitropolitul Nicolae.
Cred că toți am fost extrem de binecuvântați când am văzut decizia Sinodului privind alegerea noului Mitropolit al Banatului, în persoana lui Ioan Selejan.
După câțiva ani de la acel moment consider că a fost cea mai potrivită și înțeleaptă alegere, personalitatea Mitropolitului Ioan fiind îmbrățișată cu multă căldură de oamenii din Banat. Biserica a fost și va rămâne un factor de echilibru în societate, iar presiunea din ultima perioadă vine tocmai să șubrezească fundamentele clădite cu multă trudă de înaintașii noștri.
Nu cred că oportuniști de profesie, șacali ai tranziției pot strica rânduiala comunității noastre.
Așa să ne ajute Dumnezeu!”, este mesajul președintelui CJ Timiș.

Fotografia postată de Călin Dobra.
Și Nicolae Robu a scris un mesaj de susținere pentru Mitropolitul Banatului:

LĂSAȚI BISERICA ȘI PE MAI MARII BISERICII ÎN PACE!

Constat că vina eșecului referendumului de ieri este aruncată de unii asupra bisericii, cu precădere -chiar aproape exclusiv am putea spune!- asupra bisericii ortodoxe române. Haideți să lămurim lucrurile:

1. Da, bisericile creștine din România au cerut referendum și au îndemnat cetățenii să participe la referendum și să voteze pt sensurile tradiționale ale noțiunilor de căsătorie și familie, adică: să voteze DA.

2. Dar nu au ele, oare, dreptul la opinie, dreptul la promovarea valorilor inerente crezului lor?!

3. A impus Patriarhul PFP Daniel, a impus Mitropolitul Banatului, IPS Ioan Selejan, majorității politice PSD-ALDE, să organizeze referendumul? Nu, n-aveau cum să impună!
Că au cerut, e altceva! Au cerut TOATE cultele creștine din România! Guvernul PSD-ALDE ar fi trebuit, însă, să facă un sondaj și, în baza sondajului, să explice capilor acestor culte că poporul nu este interesat de subiect și, ca atare, referendumul nu va fi organizat! Aceeași explicație trebuia dată și partidelor, organizațiilor civice și semnatarilor pt referendum. Sunt convins că toată lumea ar fi înțeles!

4. ÎPS Mitropolitul Banatului Ioan Selejan este un om excepțional, un om care își face datoria cu vârf și îndesat, un om care nu se limitează la fișa postului pe care-l ocupă, ci se implică să ajute cu tot ce poate comunitatea din care face parte! Eu îi mulțumesc public pt tot ce a făcut, s-a zbătut să facă, se zbate și face pt Timișoara și pt jud. Timiș. Adeseori, vorbim la telefon la ore târzii, de pe drumuri, de pe drumurile județului, de pe drumurile țării, bătute și unele și altele de amândoi, numai și numai în interes public!

5. La fel, capii celorlalte biserici: romano-catolice, greco-catolice, neoprotestante, cu toții au un aport pozitiv în societate, cel puțin în comunitatea timișoreană. Nu merită să-i blamăm!

6. Este o realitate, însă, a României de astăzi și nu numai: “omul de tip nou” nu mai urmează fața bisericească așa cum se întâmpla altădată! Iar cine mizează pe contrariu, se va trezi mai devreme sau mai târziu sub un duș rece! Așa sunt vremurile! Comunismul a încercat jumătate de secol să creeze “omul de tip nou”, în viziunea lui, desigur. N-a reușit! Societatea liberă, chiar libertină, putem spune, ajutată și de noile tehnologii IT&C, a reușit, în schimb. Evident, un “om nou” de o cu totul altă factură decât cel vrut de comuniști! Cine face abstracție de acest “om nou”, gândit în anumite laboratoare sau rezultat pur și simplu într-un proces “free running” -eu zău că nu mă pot pronunța-, se va trezi și el, mai devreme sau mai târziu, sub un duș rece! “Omul nou” de astăzi trebuie respectat, trebuie tratat ținând seamă de așteptările, de nevoile lui, egal cu omul clasicizat, egal, nu mai presus!

P.S. Da, eu am fost la referendum și am votat DA! Nu mă dezic și nu am de dat nimănui socoteală! La fel cum cei ce nu au votat sau au votat NU nu au nici ei de dat nimănui socoteală! Și… mergem înainte, ÎMPREUNĂ!”, a scris Robu pe Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.