Super-lefurile din BNR, afectate serios de interzicerea cumulului pensie-salariu

73

Şase din cei nouă membri ai conducerii Băncii Naţionale ar urma să fie afectaţi de interzicerea cumulului pensie-salariu, trei dintre aceştia, printre care Mugur Isărescu şi Dan Radu Ruşanu, fiind în pericol să-şi piardă funcţia pentru că depăşesc vârsta.

Potrivit interpretării lui Isărescu, „actul de numire în funcţie încetează de drept la intrarea în vigoare a legii”. Prin urmare, guvernatorul subliniază că din moment ce nu există nicio excepţie de la această regulă a numirii de către Parlament, inclusiv Consiliul de Administraţie al instituţiei va avea probleme, pentru că unii membri, care în prezent sunt numiţi până în 2024, nu-şi mai pot exercita mandatul.

Ceea ce nu a explicat Isărescu este că două treimi din membrii CA al BNR se află în două situaţii. În primul rând, o problemă vor avea membrii din Consiliul de Administraţie al BNR care au peste 70 de ani: Mugur Isărescu (care în august face 72 de ani), Dan Radu Ruşanu (71 de ani) şi Virgiliu Stoenescu (74 de ani). Aceştia ar putea să-şi piardă mandatele în cazul în care după vârsta de 70 de ani nu mai poţi lucra deloc la stat. Cei trei lideri BNR aflaţi în această situaţie sunt şi beneficiarii unor venituri de invidiat, atât în ceea ce priveşte salariul, cât şi în ceea ce priveşte pensia. Potrivit ultimei declaraţii de avere a lui Mugur Isărescu, din iunie 2020, aşadar aferentă anului 2019, guvernatorul BNR a încasat aproximativ 900.000 de lei ca salariu, iar veniturile din pensie s-au ridicat la 160.000 de lei.

Dan Radu Ruşanu, fost greu al PNL, a primit 53.000 de lei drept indemnizaţie de la BNR, pentru o jumătate de an, în 2019, ex-liberalul fiind numit în instituţie de la începutul lunii iulie. 175.000 de lei au intrat în buzunarele lui Ruşanu şi din pensia încasată în 2019, adică lunar circa 14.500 de lei. Nu în ultimul rând, valoarea indemnizaţiei totale a economistului Virgiliu Stoenescu s-a ridicat la 250.000 de lei. Pe lângă acest venit, Stoenescu a mai încasat şi două pensii, cea pe bază de contributivitate (70.000 de lei) şi cea de la Uniunea Scriitorilor (17.400 de lei).

Detalii, aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.