7.1 C
Timișoara
sâmbătă 30 noiembrie 2024

Suntem buricul Europei! Cel mai vechi locuitor al bătrânului continent și-a găsit refugiul undeva în Banatul de munte… FOTO

”Eu sunt Ion de la Anina. Și sunt primul locuitor al Banatului și al României…” ar spune personajul din imagine. Aşadar, cam aşa arăta primul locuitor descoperit până acum al Banatului şi al României… Unul dintre primii oameni moderni ai Europei…

În apropiere de oraşul Anina, judeţul Caraş-Severin, au fost descoperite, în 2002, cele mai vechi rămăşiţe din Europa ale omului modern. Fosilele din Peştera cu Oase, un sistem de 12 galerii carstice, una din cele 200 de peşteri din Munţii Aninei, au fost găsite de un grup de speologi de la Timişoara. Maxilarul de homo sapiens a fost botezat Ion, supranumit şi John of Anina, şi este vechi de circa 40.000 de ani.

Cel mai vechi om modern din Europa

”Cel mai vechi om modern din Europa. Cele mai vechi resturi de om modern sunt în Africa, iar în Europa, până la descoperirea din Munţii Aninei, erau undeva în jurul a treizeci şi ceva de mii de ani”, a spus speologul Silviu Constantin. Între timp, în 2011, au fost identificate resturi umane moderne în Marea Britanie, la Kents Cavern, vechi de vreo 44.200 ani, şi în Italia, la Grotta del Cavallo, cam 45.000 ani vechime…

Ion şi Vasile și Maria…

Totuşi, rămăşiţele de la Anina sunt importante, susţin specialiştii, pentru că datează exact din perioada în care homo sapiens intra în Europa, timpuri în care omul de Neanderthal dispărea din Europa. Momentul apariţiei Omului de Neanderthal a fost plasat, în general, între acum 240.000 şi 100.000 ani, dar au fost propuse şi date mergând până la 450.000 î.e.n. Oricum, omul de Neandertal a rezistat până către 35.000-25.000 î.e.n. Cercetătorii au analizat ADN-ul din mandibula lui Ion și au descoperit că 6-9% din genom provine de la neandertalieni, mai mult decât la orice alt om al cărui ADN a fost secvențiat până în prezent. Acest lucru arată că primii oameni moderni care au venit în Europa s-au încrucișat cu neandertalienii. Toți oamenii de astăzi cu rădăcini în afara Africii sub-sahariene au 1-3% ADN neandertalian în genomul lor.

Richard Neave a reuşit să-i refacă chipul lui Ion

În aceeaşi peşteră, a fost găsit şi… Vasile. Numai că Ion şi Vasile nu s-au întâlnit niciodată.

ion-anina-3

Tot pe acolo se spune că s-au descoperit și oase de femeie, denumită generic Maria, cam tot din aceeași perioadă. Vasile a trăit mai târziu, mult mai târziu, la 4.000 de ani distanță după Ion, cum au confirmat Erik Trinkaus şi Ricardo Rodrigo…

În mare, despre asta s-a mai scris şi se mai ştie ceva în România. Ce nu a mai apărut în presa românească este faptul că, prin 2009, artistul ”forensic” Richard Neave a reuşit să-i refacă chipul lui Ion, pe baza oaselor de craniu descoperite la Anina.

Strămosul bănățenilor este mai mult asiatic și american decât european!…

ion-anina-4

Rezultatele studiului fosilei de om modern descoperită în Peştera cu Oase, din judeţul Caraş-Severin, sugerează că a făcut parte dintr-un grup care s-a amestecat cu neanderthalieni, dar nu a contribuit la dezvoltarea europenilor moderni, spune Revista Nature.

În Munţii Banatului, pentru o perioadă de timp, confirmă studiul, s-au întâlnit şi s-au încrucişat primii Homo Sapiens din Europa şi Omul de Neanderthal. Analiza ADN-ului din maxilarul descoperit în 2002 în grota din Caraş-Severin, cu vechime cuprinsă între 37.000 şi 42.000 de ani, supranumit Ion de la Anina, a dovedit însă că acesta conserva între 6 % şi 9 % din ADN-ul Omului de Neanderthal, mai mult decât oricare om modern studiat până în prezent. Din punct de vedere genetic, resturile din Peştera cu Oase conţin mai multe asemănări cu locuitorii din Asia Orientală şi cu cei din America, decât cu actualii europeni.

Neanderthalienii și Homo Sapiens au făcut… sex

Primii oameni moderni au avut un strămoş neanderthalian care a trăit, spun specialiştii, cu numai patru sau şase generaţii înaintea lor. Analiza comparativă de ADN de la neanderthalieni şi de la primii oameni moderni a furnizat dovezi care arată că cele două specii s-au încrucişat mult mai devreme decât se credea până acum.

Până la analizele ADN ale oaselor din Munţii Banatului, cercetătorii credeau că încrucişările s-au produs în Orientul Mijlociu, în urmă cu aproximativ 50.000 de ani, înainte ca omul modern, plecat din Africa, să fi ajuns în Asia şi în Europa.

Omul de Neanderthal a apărut în urmă cu 400.000 de ani în Eurasia şi a dispărut acum aproximativ 35.000 de ani. Homo Sapiens, de origine africană, mai susțin specialiștii, s-a răspândit pe continentul european în urmă cu până la 45.000 de ani.

sursă&foto: Institutul Naţional al Patrimoniului și alte surse

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Unul dintre liderii PSD Timiș, mai bogat cu aproape 1 milion de euro!

Antreprenorii Dragoș și Adrian Pavăl, proprietarii Dedeman, cumpără un teren de la fostul președinte al Consiliului Județean Timiș, Titu Bojin, operațiune care extinde proprietatea...

Restricții de circulație rutieră cu ocazia Zilei Naționale a României

Comisia de circulație din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara a avizat restricționarea circulației rutiere pe data de 1.12.2024, cu ocazia desfășurării ceremoniilor prilejuite de sărbătorirea...

Citește și :