1.1 C
Timișoara
luni 23 decembrie 2024

Sunt sau nu mărite lefurile din Ministerul Sănătății?

Creșterile salariale promise de Ministerul Sănătății, care trebuiau acordate de la 1 martie, medicilor și asistenților medicali sunt doar pe hârtie, anunță sindicatul Sanitas. Astăzi se va decide la ce forme de protest vor apela medicii, greva generală fiind exclusă. Duminică au avut loc, la Ministerul Sănătății, noi negocieri în încercarea de a opri protestele ce vor urma.
Ministerul Sănătății și cel al Muncii au promis că Legea Salarizării va aduce venituri cu creșteri cuprinse între 70-170% în sistemul public de sănătate. Creșterea venea ca o măsură de a stopa exodul medicilor și a asistenților medicali precum și a spăgii din spitale.
De la 1 ianuarie 2018 personalul medical a primit o creștere de 25% a brutului. În salariul net această creștere nu este deloc vizibilă din cauza trecerii contribuțiilor integral în sarcina angajaților.
Începând cu 1 martie, salariile de baza ale medicilor și asistenților medicali, salarii brute, vor crește față de ianuarie cu 70% și 172%. Un medic primar din unitati sanitare clinice avea un salariu de baza net în decembrie 2017 de 3.939 de lei, în ianuarie 2018 – 4.108 lei, iar în martie – 9.106 lei. Aceste salarii nete nu au cuprinse sporurile pentru gardă, pentru condiții specifice. Acestea pot dubla salariul net.
Un asistent medical cu studii superioare din unitățile sanitare clinice pornește de la 1.862 de lei în decembrie 2017și ajunge la 3.040 de lei în martie (fără sporuri). O infirmieră în unitățile sanitare clinice ajunge de la 1.205 de lei la 2.586 de lei (fără sporuri) “, prezenta situația la începutul lunii februarie ministrul Sorina Pintea.
Să luăm infirmiera care astăzi nu ia de la 1 martie, dar în fiecare an, timp de 4 ani ani, va primi 25% la ceea ce are în momentul respectiv. În 4 ani de zile, aici e o mare dificultate cu ceilalți, ajungem ca ea să aibă mai puțin cu 2 milioane (200 lei n.r.) ca un asistent medical, așa cum asistentul acum e nemulțumit că merge spre 5.100 și medicul merge spre 16.000. Vedeți, oricum am da-o, ei sunt nemulțumiți”, a declarat la jumătatea lui februarie liderul Sanitas Leonard Barascu.

Sindicatele acum realizează că creșterile salariale sunt doar pe hârtie

În acest moment, atât în București și în țară, există deja proteste ale biologilor, biochimiștilor și chimiștilor din sistemul sanitar, ale căror salarii scad, începând din luna martie, în urma aplicării legii. Ministrul Sănătății a admis, de altfel, în luna februarie, că aproximativ 3% dintre angajații din sistem vor avea scăderi salariale în urma intrării în vigoare a legii salarizarii unitare. Este vorba despre angajații din laboratoare – chimiști, biochimiști, farmaciști – dar și de persoanele care ocupă funcții de conducere din categoria înalților funcționari publici, directori și adjuncții acestora, precum și șefii de birouri și consilierii încadrași în cabinetele directorilor, pentru că, spunea ministrul Sănătății, “veniturile acestora depășeau cu mult veniturile celor încadrați în posturi similare la alte ministere”.
Cel mai probabil se va afla astăzi dacă va urma o grevă majoră după aplicarea Legii Sănătății sau dacă se va ajunge la o înțelegere între părți.
Știre de la www.televiziunea-medicala.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Un bărbat din Belinț a fost prins conducând beat și fără permis

Un bărbat din Belinț a fost prins băut la volan. Bărbatul de 43 de ani a fost prins în urma unui control de rutină.  Acesta...

Un bărbat din Moșnița Veche a fost jefuit

Sâmbătă dimineață, un bărbat din Moșnița Veche s-a trezit fără mai multe echipamente electrice și unelte pentru construcții. Bărbatului i-au fost sparte atât anexa,...

Citește și :