Studenții vor dublarea subvenției. Care au fost promisiunile guvernanților și care e realitatea din cămine?

619

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) solicită Guvernului României și coaliției de guvernare, creșterea semnificativă a fondului alocat în vederea acordării subvenției pentru cămine și cantine. Problemele stringente din cămine și starea deplorabilă a celor mai multe dintre acestea necesită investiții semnificative în cel mai scurt timp. Prin urmare, singura soluție fezabilă, în vederea ameliorării, este ca Guvernul României, prin Ministerul Educației Naționale să aloce această suplimentare a fondului destinat căminelor și cantinelor.

O analiză ANOSR reflectă faptul că în prezent sunt 107.682 locuri în unitățile de cazare ale universităților de stat, raportat la un număr total de 464.149 de studenți. Acest lucru presupune că doar 23,19% dintre studenți au un potențial loc de cazare. Faptul că în prezent, sunt construite sau reabilitate 8 cămine din fondul de investiții alocat de MEN, în ciuda promisiunilor privind construirea a 30 de noi astfel de clădiri, reprezintă o imagine clară a dezastrului privitor la serviciile de cazare pentru studențești.

Situația este extrem de gravă, întrucât chiar dacă este salutar faptul că în acest an a fost demarată procedura privind construirea a șase cămine din cele 30 promise, timpul mediu de construire a unei astfel de clădiri din momentul aprobării acesteia de MEN este de 90,63 luni, ceea ce înseamnă 7 ani și 201 de zile. O eternitate, în contextul necesităților din prezent.

În prezent, cea mai mare parte a căminelor studențești ar obține cu dificultate avizele necesare din partea Direcțiilor de Sănătate Publică, dacă s-ar respecta prevederile OMS nr. 1955/1995, care prevede, printre altele, interzicerea paturilor supraetajate, respectiv condiții de igienă stricte pentru aceste locații.

Chiar dacă conform unor calcule ANOSR, subvenția cămine-cantine ar trebui să atingă pragul de 5.696 lei, în urma aplicării a trei factori (creșterea economică, creșterile salariale și factorul inflaționist), solicităm pentru moment, respectarea angajamentului luat de Partidul Social Democrat (PSD) în cadrul campaniei ‘Viitorul implică studenții’ (V.I.S.). În toamna anului 2016, PSD, prin președintele Liviu Dragnea, care ulterior împreună cu Partidul Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE) a constituit Coaliția de guvernare, a semnat un angajament ce presupune dublarea acestei subvenții pentru anul în curs.

Până în prezent, acest lucru nu s-a întâmplat, în ciuda faptului că au rămas aproximativ trei luni din acest an. În ciuda unor asumări îndeplinite, precum creșterea semnificativă a fondului de burse și acordarea de gratuitate pentru transportul feroviar intern, ne exprimăm dorința ca începând cu anul 2018, subvenția alocată pentru cămine și cantine să fie cel puțin dublă față de cea alocată în acest an, și anume 1246 lei pentru fiecare student bugetat.

În contextul primei rectificări bugetare și, totodată, cu prilejul începutului unui nou an universitar, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), împreună cu Alianța pentru o Românie Curată (ARC) lansează campania ‘Casă, nu doar cămin’. Studenții din România își doresc condiții mai bune în căminele lor, își doresc să se simtă în cămine la fel ca acasă. Astfel, aflându-ne într-un context în care o schimbare poate fi posibilă și o decizie poate fi influențată în așa fel încât să le fie favorabilă acestora, studenții consideră că este timpul ca subiectul căminelor trebuie să fie unui de interes pentru partidele politice.

Așadar, ANOSR propune o serie de măsuri în vederea ameliorării considerabile, dar și într-un timp cât mai scurt cu putință, a situației din căminele și cantinele universitare din România:

1. Creșterea finanțării pentru serviciile studențești. Subvenția pentru cămine și cantine să fie de minimum 5.696 lei, cu un pas intermediar în care aceasta va fi dublată.

2. Realizarea unei metodologii clare, transparente și complexe, prin care să se acorde această subvenție, instituțiilor de învățământ superior, în care să existe o bază reală în vederea calculului acestei subvenții, pornind de la indicatorii propuși de ANOSR (factorul inflaționist, creșterea economică, precum și creșterile salariale).

3. Realizarea unui plan complex de investiții, multianual, în vederea renovării sau după caz a construirii de noi campusuri universitare, respectiv de cantine studențești.

4. Respectarea de către universități a prevederilor art. 2015, alin. (14) din Legea Educației Naționale nr. 1/2011, care statuează că ‘în vederea asigurării transparenței, universitatea de stat publică periodic balanța de venituri și cheltuieli pentru fiecare cămin studențesc’ și fundamentarea pe larg, în mod transparent, a taxelor de cămin, în urma consultării studenților și a reprezentanților acestora.

Campania ‘Casă, nu doar cămin’ va prezenta, timp de trei săptămâni, realitățile cotidiene din căminele studențești, în încercarea de a sensibiliza opinia publică și de a determina decidenții că este momentul să acționeze hotărât în vederea ameliorării semnificative a condițiilor din unitățile de cazare studențești. Ne dorim cu adevărat ca aceste spații să poată fi numite ‘casă’, nu doar din punct de vedere teoretic.

”Este inadmisibil ca în anul de grație 2017, condițiile din căminele studențești să fie mai rele decât acum câteva decenii. Supracazarea, igiena precară, lipsa investițiilor în infrastructura acestora și dotarea necorespunzătoare a camerelor din cămine reprezintă, din păcate, situația de zi cu zi cu care se confruntă colegii noștri. Solicitarea noastră este simplă: ne dorim ca atunci când ne cazăm într-un astfel de spațiu, să putem exclama: Casă, nu doar cămin!”, declară Marius Deaconu, președinte ANOSR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.