Cine vrea să câștige 100 000 de dolari? La așa o întrebare copilărească răspunsul nu poate fi decât la fel de infantil dar și serios în același timp. Oricine vrea să primească așa o sumă de bani. Mai ales dacă este legală și fără încurcături fiscale.
Pentru cei interesați încercăm să dam și rețeta mai jos. Nu e prea complicat. Dar nici simplu!
Pentru început, ai nevoie de o echipă de tineri entuziaști și foarte aplecați asupra științelor și a învățăturii. Te închizi în laborator și în biblioteci și studiezi intens. Găsești o idee. În timp, se va dovedi că a fost strălucită. Muncești foarte mult până realizezi proiectul. La final, îl înscrii la un concurs internațional cu alte mii de invenții la fel de deștepte. Și mai rămâne un singur pas. La final, aștepți răspunsul și marele premiu de zeci sau sute de mii de dolari. Așteptarea este cam grea, dar restul pașilor sunt simpli.
Ar mai fi un mic amănunt. Mai e nevoie de sute sau chiar mii de ore de muncă.
Așa au făcut și un mic grup de tineri studenți ai facultății de Automatică și Calculatoare de la Politehnică.
XVision, echipa de patru studenți a Universității Politehnica Timișoara (Ștefan Iarca, Bogdan Bercean, Cristian Avramescu și Andrei Tenescu, coordonați de de lect.dr.ing. Sebastian Fuicu), care, la sfârșitul lunii februarie 2018, câștiga Marele Premiu al competiției Big Idea Challenge organizată de Microsoft, în valoare de 3.000 de dolari, merge mai departe spre premiul de 100.000 de dolari al concursului Imagine Cup Global Competition 2018, organizat tot de Microsoft.
Demn de specificat este că studenții cu aplecare spre cercetarea stiințifică sunt doar în anul al treilea de studiu. Între timp, ei au câștigat atât etapa națională, cât și cea pe Europa Centrală și de Est a Imagine Cup și vor pleca, în curând (în 21 iulie 2018), în SUA, la Seattle, pentru finala mondială a competiției.
Dacă la Big Idea Challenge au câștigat Marele Premiu prezentându-și ideea de proiect și de afacere, acum ei au pus în practică proiectul.
Sistemul creat de studenții UPT analizează cu ajutorul inteligenței artificiale radiografiile, le compară cu cele circa 200.000 aflate în baza de date, iar pe baza unui algoritm creat de echipa XVision pune diagnosticul.
Cu alte cuvinte, ei au creat o aplicație în care se introduce radiografia în format electronic, aceasta este analizată cu ajutorul unor algoritmi de inteligență artificială creați de ei, iar rezultatul este afișat automat sub forma unei liste de diagnostice posibile, fiecare cu probabilitatea respectivă, și a unei hărți a zonelor de anomalii.
Momentan se pot analiza cu foarte mare precizie doar radiografiile pulmonare sau în general ale toracelui. De asemenea, se obțin rezultate foarte bune și pentru fracturile de membre superioare. Echipa lucrează la crearea algoritmilor pentru toate zonele corpului. Cu perfecționările ce le necesită acest program, în timp, se va dovedi la fel de performant pentru orice organ sau parte a corpului uman. Programul aplicație poate să studieze orice radiografie în format digital. Și să dea un răspuns.
Sigur că nu vrea să înlocuiască munca radiologului și a medicului. Dimpotrivă este un instrument în plus la dispoziția acestora. Se aplică acolo unde este o muncă de mare rutină să urmărești sute de radiografii pentru a depista una cu anomalii. Medicul are mai mult timp să se aplece pe munca de diagnosticare și tratare a bolnavului. Un potențial enorm al acestei aplicații este acolo unde sunt zone izolate, unde nu are lumea acces la un medic. Tinerii inventatori au dat exemplul unui stat african ce are o dotare de circa o sută de aparate de radiografie, dar nu sunt decât opt specialiști ce pot lucra cu aceste aparate.
Studenții timișoreni vor să coopteze în colectivul lor și specialiști radiologi, dar și din alte domenii medicale pentru o perfecționare a invenției lor.
Aplicația este disponibilă online, în mod gratuit, la adresa visionx.azurewebsites.net.
Premiile din acest an cu XVision:
– Locul 1 la competiția Microsoft Big Ideea Challenge (2018), un concurs la care au participat sute de echipe din toată lumea ;
– IDMSC 2018 , Timișoara – Grand Prize;
– Locul 1 la etapa națională a Microsoft Imagine Cup (2018);
– Best Business Award la etapa națională Innovation Labs 2018 , București;
– Best Deeptech Startup , Paris – Morpheus Cup Prize;
– Startup Campus Innovator , Budapest – Most Innovative Startup;
– Locul 1 Startup Campus Innovator , conferința Pionners Viena;
– Câștigători Microsoft Imagine Cup – Europa Centrala și de Est – calificare pentru finala mondială de la Seattle;
– Locul 1 la etapa naționala Venture Cup – calificare la etapa internațională Venture Cup din Copenhaga.
Alte premii:
– locul 2 la etapa națională a Microsoft Imagine Cup (2017) cu proiectul Mindfully;
– locul 1 la categoria Healthcare, la hackathonul HackTM (2017);
– locul 1 la categoria Best UX la hackatonul HackTM(2018);
– locul 1 concursul local de startup-uri Vox Your Startup (2018), organizat de Vox Technologies;
– locul 3 la concursul intenațional de Cybersecurity din Suceava (2017), USV Capture The Flag.
Iar cei ce vor să câștige suma de bani de care s-a vorbit la început ar face bine să urmeze calea deloc simplă începută de tinerii savanți timișoreni.