La Universitatea de Vest din Timișoara s-a desfășurat prima ediție a Zilelor Carierei, organizată de Departamentul de Geografie al UVT. Ocazie pentru studenții, masteranzii și doctoranzii geografi ai universității de a se întâlni cu reprezentanți ai unor firme și instituții din mediul social-economic, potențiali angajatori și ofertanți de stagii de practică. Amfiteatrul A.1.3 a fost abia încăpător pentru studenții care au venit să ia contact direct cu mediul profesional, să își facă o imagine asupra oportunităților de carieră în domeniul de formare pentru care au optat.
Dorința Universității de a se apropia de piața muncii și-a găsit, astfel, o remarcabilă concretizare în timpul acestui eveniment, la care au răspuns 14 ofertanți. Aceștia au acoperit o bună parte din paleta de ocupații către care se pot îndrepta absolvenții celor 8 programe de studii de licență, master și doctorat oferite de Departamentul de Geografie, în domeniile Geografie și Știința mediului.
Astfel, au prezentat experiența colaborării cu geografii și oportunitățile de practică, respectiv de carieră oferite de instituțiile lor, reprezentanții Agenției de Dezvoltare Regională Vest, Agenției de Dezvoltare a județului Timiș – Adetim, Oficiului pentru Cadastru și Publicitate Imobiliară Timiș, Agenției pentru Protecția Mediului Timiș, Administrației Bazinale de Apă Banat, precum și ai unor firme private din domeniul turismului (agenții turistice, agenții și asociații de marketing și promovare turistică, hoteluri, ghizi turistici), din domeniile geodeziei, cadastrului și GIS, respectiv freelance-eri.
A fost o ocazie, de asemenea, pentru studenții geografi de a veni în contact cu absolvenți ai facultății, deveniți între timp actori importanți ai mediului social-economic din această parte a țării, fie ca angajați cu funcții de răspundere în unele din instituțiile și firmele amintite, fie ca patroni și manageri ai unor structuri economice deja consacrate, cu rol bine definit pe piața timișoreană de servicii sau angrenate în rețele cu extindere națională și internațională.
Frecventa evocare a activității pe bază de proiecte a oferit imaginea reconfortantă a unui mediu social-economic dinamic și concurențial, cu potențial ridicat de adresabilitate pentru absolvenții geografi. Din dezbateri a reieșit că, în cadrul acestui mediu social-economic competitiv, reușita este un rezultat al îmbinării competenței și calitatății resursei umane, cu pasiunea, ambiția și angajamentul profesional al tinerilor.