Duminică după amiază, pe o vreme câinescă cu pui de viscol destul de ascuţit, s-au adunat câteva zeci de tineri basarabeni ce au strigat sloganuri naţionale ce îndeamnă la raţiune şi normalitate pe meleagurile lor natale. Ca loc simbolic au ales sediul Consulatului General al Republicii Moldova de pe Bulevardul Revoluţiei din Timişoara.
Iată câteva din gândurile exprimate la faţa locului:
– „Republica Moldova are nevoie rapid de un guvern, care să îmbunătățească economia, să reia relațiile cu FMI și să reconfirme cursul european prin implementarea deplină a Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană. Această asociere poate garanta un grad crescut de securitate economică, energetică dar şi integrarea cât mai aprofundată în mecanismele de cooperare ale Uniunii Europene”;
– „Republica Moldova trebuie să revină la valorile europene de care a fost despărţită prin forţă de o istorie ostilă. Republica Moldova trebuie să se întoarcă la valorile europene pe care, în realitate, nu le-a abandonat niciodată și pe care le-a reafirmat din prima zi a independenţei de stat”;
– „Considerăm că reintegrarea europeană a Republicii Moldova este o reparaţie istorică atât pentru cetăţenii moldoveni, cât şi pentru o Europă prea mult timp lipsită de componentele ţi valorile ei estice. Republica Moldova este „povestea de succes” a Parteneriatului Estic și a structurilor europene, pentru că a strâns din dinți și și-a respectat cu orice preț angajamentele”, a spus unul din manifestanti.
S-a scandat „Vom merge spre Europa” dar şi „Unitate” , „Solidaritate”.
Tinerii au promis ca vor fi alături de orice guvern pro-european de la Chișinău care va implementa și respecta Acordul de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană, un guvern care va asigura participarea societății civile, a mediului academic și a studenților la procesul decizional, care va scoate instituțiile statului din captivitate și care va reda acestora libertatea și transparență.
Organizația Studenților Basarabeni din Timișoara, e o voce studențească puternic auzită de-a lungul anilor, mai exact din 3 mai 2001, dată în care a fost înființată. Este o asociație non-guvernamentală, non-profit și neafiliată politic având drept principal obiectiv susținerea, integrarea și motivarea studenților basarabeni veniți la studii în Timișoara. Are un istoric destul de bogat în ceea ce privește promovarea valorilor naționale, implicarea într-un șir de proiecte culturale și sociale la nivel național.
Tocmai din aceste motive tineretul moldovenesc din Timişoara doreşte normalitate în ţara sa. Chiar depărtarea le poate da studenţilor basarabeni detaşarea şi viziunea mai exactă şi mai amplă a cea ce se întâmplă la ei acasă.