Universitățile nu sunt entități abstracte ce se adresează unor studenți virtuali căzuți din cer. Ele ar trebui să fie casă primitoare ce are grijă de toți tinerii ce le trec pragul. Aici e problema, pentru unii tineri, ce au unele mici necazuri fizice, chiar trecutul pragului este o provocare dificilă. Sau urcatul unor scări devine o probă greu e trecut. Cine poate ști nevoile studenților dacă nu ei înșiși. Studenți de la toate universitățile au analizat accesul în clădiri al colegilor lor cu dizabilități și au luat parte la un concurs de idei. Aceştia propun câte un mic ajutor celor ce au nevoie.
Centrul Euroregional pentru Democrație (CED) a organizat, în data de 13 septembrie 2016, evenimentul româno-elvețian de promovare a proiectului „Universități all-inclusive: Proiect pentru îmbunătățirea serviciilor de accesibilizare ale universităților, adresate studenților cu dizabilități”.
Evenimentul s-a axat pe prezentarea campaniilor de advocacy implementate de grupurile de inițiativă studențești, pe fondul concursului Campus incluziv, organizat de CED în perioada 30 noiembrie 2015 – 30 aprilie 2016.
Cele patru campanii care au intrat în competiție au fost:
– Cunoaștere, empatie, susținere – Grupul de inițiativă „Alături de voi”, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului (USAMVBT);
– Accesibilizare pentru fiecare – Grupul de inițiativă „Integrare pentru toți”, Universitatea Politehnica din Timișoara (UPT);
– CDS Motion – Grupul de inițiativă „Concurs – Dizabilitate – Studenți” compus din membrii Asociației „Ceva de Spus” și studenți de la toate cele patru universități din Timișoara;
– Fă rai din ce ai! – Organizația Studenților din Universitatea de Vest din Timișoara (OSUT).
Premiul „Cea mai bună campanie” a revenit Grupului de Inițiativă „Alături de Voi”, pentru realizarea a 10 hărți care indică clădirile accesibile persoanelor cu dizabilități, în campusul USAMVBT. Premiul a constat într-o rampă mobilă și un sistem de afișaj pentru harta generală a campusului.
Premiul „Cea mai bună echipă” a fost câștigat de Grupul de Inițiativă „Concurs – Dizabilitate – Studenți”, pentru mobilizarea unui număr mare de studenți de la toate cele patru universități din Timișoara, în vederea participării la maratonul Timotion și strângerea de fonduri pentru Asociația „Ceva de Spus”. Premiul a constat într-o rampă mobilă.
Toate cele patru grupuri de inițiativă au primit software-uri de tip cititor de ecran pentru calculator, lupe cu putere de mărire de 10 și 30 de ori, benzi galbene autoadezive pentru persoane cu deficiențe de vedere, cărți pe tema accesibilității învățământului superior pentru persoane cu dizabilități.
Evenimentul a reunit reprezentanți ai celor patru universități de stat din Timișoara – Universitatea de Vest, Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș”, Universitatea Politehnica, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României”, organizații studențești și neguvernamentale.
Evenimentul l-a avut ca invitat special pe Prof. Dr. Thomas Straub, Prodecan și Director al Departamentului de Management și Administrarea Afacerilor, Universitatea din Geneva.
Proiectul „Universități all-inclusive: Proiect pentru îmbunătățirea serviciilor de accesibilizare ale universităților, adresate studenților cu dizabilități” este implementat în perioada 16 martie 2015 – 31 octombrie 2016. Proiectul este co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei, prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă.