10.1 C
Timișoara
joi 28 noiembrie 2024

Strâns uniți in jurul șefului de partid! Cum arată camarila de partid a liberalului Bode și cum a negociat cu Grindeanu posturile grase de la Transporturi

Lucian Bode are un profil mai puțin cunoscut. Acela de ONG-ist. El a fondat două organizații non-guvernamentale.

Pe 13 octombrie 2006, Lucian Bode fonda Asociația Pro Demos din Zalău, județul Sălaj. În acea perioadă, conform CV-ului său, actualul ministru de interne era inginer, șef serviciu de exploatare și inginer la Electrica.

În registrul asociațiilor, ONG-ul se ocupă cu „practicarea, organizarea și coordonarea de activități socio-culturale destinate tinerilor, având ca finalitate stimularea participării civice și a implicării tinerilor în viața publică, precum și promovarea valorilor democratice în România”.

În fapt, era o asociație care reunea, în special, tinerii politicieni PDL-iști din județ. De exemplu, în 2007, Pro Demos i-a sărit în apărare președintelui Traian Băsescu, alăturându-se în mișcarea pornită de „Liga pentru președinte”.

Într-un articol din Monitorul de Galați sunt prezentate mai multe organizații care se uniseră „să-l apere pe președinte de atacurile opoziției”. În acel an a avut loc primul referendum pentru demiterea președintelui, rămas fără rezultat.

ONG-ul, acuzat că făcea politică în școli

La doi ani distanță, Lucian Bode ajungea deputat PDL din circumscripția Sălaj. Iar apoi, în 2009, jurnalista locală Ana Tudoran scria, pe blogul personal, despre un scandal PNL-PDL la nivelul județului.

„Liberalul” Mirel Taloș denunța, într-o conferință de presă, campania de informare „Primul vot”, realizată de Prefectura Sălaj și ONG-ul Pro Demos într-un liceu local.

Taloș, actualmente vicepreședinte ICR, susținea că a fost încălcată legea învățământului prin acțiunea cu tentă electorală.

„Instituția Prefectului nu a pomenit deloc și în niciun mediu de informare publică despre această campanie, nici măcar la nivel de intenție, apoi toți cei implicați în acțiune provin din rândurile PDL Sălaj; de asemenea, nu a fost solicitat public ONG-urilor să se alăture campaniei, fiind implicată doar asociația Pro Demos – liberalii cerând prefectului Andrei Todea să explice în ce fel a selectat-o”, scria jurnalista sălăjeană.

Al doilea ONG îl declară apolitic

Al doilea ONG fondat și condus de Lucian Bode se numește „Sălăjenii contează”, a fost fondat în 2018 și are un logo în culorile liberalilor, galben-albastru. „Deși ideea aparține organizației județene a Partidului Național Liberal, această platformă are caracter apolitic și ca obiectiv – cooptarea sălăjenilor în luarea deciziilor publice”.

După ce Bode a ajuns parlamentar și mai apoi ministru, cinci oameni din Pro Demos și din „Sălăjenii contează” l-au urmat.

1. Cristian-Claudiu Bîrsan – vicepreședinte în Consiliul Județean Sălaj, fost subprefect, viceprimar, consilier local și județean

Membru fondator și vicepreședinte al Asociației pentru Tineret Pro Demos, Cristian-Claudiu Bîrsan este, potrivit CV-ului public, absolvent al Facultății de Drept din cadrul Universității Babeș-Bolyai.

Tot la facultatea din Cluj-Napoca și-a obținut și diploma de masterat în drept administrativ și administrație publică – „Răspunderea disciplinară a funcționarului public”.

Între 2000 și 2002, a fost controlor de trafic în cadrul companiei de transport public Transurbis din Sălaj.

Ulterior, vreme de șapte ani, până în 2009, a fost consilier juridic pentru grupul Vidalis, care are afaceri inclusiv în construcții, benzinării.

Apoi, a virat spre o carieră politică. Prima oprire, scurtă, de doar o lună, a fost la Primăria orașului Șimleu Silvaniei, unde a fost consilier pe zona de achiziții publice.

Imediat, a făcut un salt ierarhic în administrația locală: a ajuns subprefect al județului Sălaj, funcție pe care a ocupat-o între martie 2009 și iunie 2010. De aici a trecut în funcția de director al Casei Județene a Asigurărilor de Sănătate Sălaj, până în 2012, când a candidat pe listele PD-L la alegerile parlamentare.

În 2015, Bîrsan a ajuns viceprimar al Zalăului, iar apoi a fost, pe rând, consilier local și consilier județean.

Din noiembrie 2020, Bîrsan este vicepreședintele Consiliului Județean Sălaj

Potrivit ultimei declarații de avere, din iunie 2022, în calitate de vicepreședinte al CJ Sălaj, Bîrsan este remunerat cu 12.168 de lei pe lună.

Acesta mai are și o indemnizație anuală de 15.346 de lei, de la A.D.I. Ecodes, care se ocupă de gestionarea deșeurilor și se află în subordinea CJ Sălaj.

2. Bogdan George Ilea – secretar de stat în Ministerul Justiției și membru în CA-urile mai multor companii de stat, de la CFR la TAROM și Romatsa

Membru în ambele ONG-uri fondate de Bode, Bogdan George Ilea este absolvent de Drept la Babeș-Bolyai.

Din 2006, are propriul cabinet de avocatură, iar în trecut a reprezentat PD-L în mai multe bătălii juridice, după cum preciza într-o declarație publică. Prima funcție la stat a avut-o în septembrie 2011, când a ajuns la șefia Agenției Domeniilor Statului, aflată în subordinea Ministerului Agriculturii, la propunerea lui Lucian Bode.

Numirea a fost una care a încins spiritele în filiala PD-L Sălaj, după cum scria Adevărul la acea vreme.

Prim-vicepreşedintele formaţiunii, Gheorghe Stanciu, l-a acuzat atunci pe preşedintele Bode că a luat decizia numirii lui Ilea „pe cont propriu”.

„Nu este pentru prima dată când Lucian Bode ia decizii importante fără a le discuta prima dată în Biroul Permanent Județean”, spunea acesta.

În replică, Bode l-a amenințat cu excluderea din partid. În ce privește nominalizarea lui Ilea, actualul ministru a motivat că este calificat și a precizat că a avut în vedere și o altă variantă.

Un alt coleg din Pro Demos, amintit anterior, Cristian-Claudiu Bîrsan. Avocatul Ilea a condus Agenția Domeniilor Statului până în mai 2012, după care a luat o pauză de la politică. În martie 2015, a fost ales decan al Baroului Sălaj, iar în 2019, la 37 de ani, a devenit cel mai tânăr membru al Comisiei Permanente a Uniunii Naționale a Barourilor din România.

Tot în 2019, revine pe scena politică, în calitate de consilier onorific al ministrului transporturilor, infrastructurii și comunicațiilor, post proaspăt preluat atunci de Lucian Bode. Un an mai târziu, cei doi candidează în tandem la alegerile parlamentare – Bode deschide lista pentru Camera Deputaților, iar Ilea, pentru Senat.

În februarie 2021, Ilea a fost numit secretar de stat în Ministerul Justiției, condus de Stelian Ion, membru în USR-PLUS. Câteva luni mai târziu, a fost desemnat membru titular al Consiliului Național de Integritate din partea Ministerului Justiției.

Bode și Grindeanu și-au împărțit numirile în Autoritatea Aeronautică

În octombrie 2022, site-ul defapt.ro arăta că miniștrii Grindeanu și Bode și-au împărțit Consiliul de Administrație al Autorității Aeronautice Civile, punându-și apropiați sau subordonați politic.

Unul dintre nume este al lui Ilea. Sursa citată mai preciza și că, anterior, ministrul Bode l-a mai plasat pe Ilea în Consiliile de Administrație de la CFR, Romatsa, TAROM, Compania Națională de Investiții și Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului.

Potrivit ultimei declarații de avere, unele dintre aceste funcții i-au adus, între aprilie 2021 și aprilie 2022, venituri de aproape 150.000 de lei, după cum urmează:

107.654 de lei – indemnizație Ministerul Justiției;

14.806 lei – indemnizație Autoritatea Aeronautică Civilă Română;

12.515 lei – indemnizație Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului;

14.624 de lei – indemnizație TAROM.

Sursa: https://www.libertatea.ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Galei Performanței în Învățământul Preuniversitar

Peste 500 de elevi și profesori au fost premiați de primarul Dominic Fritz pentru rezultate deosebite, în cadrul Galei Performanței în Învățământul Preuniversitar. Această...

Lucrări Aquatim de spălare rețele

În zilele următoare se va efectua spălarea rețelei de distribuție în mai multe localități. Pe durata lucrărilor, presiunea va fi scăzută pe 29 noiembrie,...

Citește și :