În prezent, conform declarației de creanță depuse de SC HERCULES SA la masa credală a SC ARGIROM INTERNAȚONAL SA, creanța în cauză este în sumă de 5.899.947 lei („aspect ce rezultă din înregistrările contabile, existând însă suspiciunea rezonabilă că debitul real ar fi mult mai mare”, consemnează procurorii DIICOT).
Citește și: Strălucire și decădere în stațiunea de sub auspiciile lui Hercule
De asemenea, există suspiciunea rezonabilă că investițiile în cauză pe care trebuia să le realizeze SC ARGIROM INTERNAȚIONAL SA au fost realizate tot cu banii încasați în baza contractului nr. 6050/24.09.2001, bani care trebuiau restituiți către SC HERCULES SA.
Începând din luna decembrie 2007 începe declinul SC HERCULES SA, moment care coincide cu deschiderea procedurii de insolvență a SC ARGIROM INTERNAȚIONAL SA, acționarul majoritar, la care inculpatul Armaș Iosif deținea aproximativ 88% din numărul de acțiuni.
La data de 03.12.2007 la Tribunalul București a fost înregistrată cu nr. 43077/3/2007 cererea creditoarei SC BIOCHEM SRL de deschidere a procedurii de insolvență împotriva SC ARGIROM INTERNAȚIONAL SA, iar prin sentința comercială nr. 1296/19.03.2008 Tribunalul București a deschis procedura generală de insolvență, fiind numit administrator judiciar Activ Lichidator IPURL. Astfel Armaș, fiind acționar majoritar în SC ARGIROM INTERNAȚIONAL SA București, societate care la rândul ei deținea peste 60 % din acțiunile SC HERCULES SA Băile Herculane a sesizat faptul ca creditorii reali ai SC ARGIROM INTERNAȚIONAL SA îsi pot recupera creanțele de la SC HERCULES SA Băile Herculane și, fiind animat doar de obținerea de profituri pentru sine, a pus la cale un plan menit să-i asigure sustragerea tuturor bunurilor/activelor și sumelor de bani din SC HERCULES SA, astfel încât creditorii reali ai SC ARGIROM INTERNAȚIONAL SA și SC HERCULES SA să nu poată să-și recupereze creanțele.
Astfel, de la acea dată a procedat la racolarea de persoane și la constituirea unui grup infracțional organizat menit să-i asigure îndeplinirea scopului prezentat. Primul pas firesc era sa își asigure controlul asupra SC HERCULES SA Băile Herculane.
Astfel prin raportul nr. 1/20.08.2008 Activ Lichidator IPURL, prin Borza Monica Angela, solicită instanței să ia act de faptul că Iosif Armaș a fost desemnat administrator special al debitoarei SC ARGIROM INTERNAȚIONAL SA.
Odată numit administrator special, Armaș Iosif a trecut la pasul 2 și anume crearea unui cadru aparent legal. Începând din luna mai 2008, Armaș Iosif a făcut demersuri pentru obținerea unor Hotărâri AGA pentru a vinde imobilele SC HERCULES SA.
La data de 05.05.2008 Armaș Iosif, în calitate de președinte al Consiliului de Administrație SC HERCULES SA, convoacă prin publicația/ziarul – „24 de Ore” , Adunarea Generală Ordinară și Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor, pentru data de 31.05.2008. Convocarea este publicată în Monitorul Oficial partea a IV –a nr. 2380/30.IV.2008. În acest convocator, care are 6 puncte, nu se specifică vânzarea unor imobile proprietatea SC HERCULES SA. Cu toate acestea se emite Hotărârea AGA nr. 1/31.05.2008 care, în mod surprinzător, la art. 9 prevede „se aprobă propunerea privind vânzarea unuia sau mai multor obiective aparținând SC HERCULES SA, dintre complexele hoteliere Diana, Afrodita și Minerva în vederea stingerii datoriei ce reiese din Decizia civilă nr. 1125/R/2007 a Curții de Apel Timișoara……”. Prin ordonanța președințială din 15.12.2008 a Tribunalului Caraș-Severin se dispune suspendarea art. 9 din Hotărârea AGA nr. 1/31.05.2008”.
La data de 05.05.2009, urmare a acțiunii reclamantului Lupulescu Ilie, în dosarul nr. 535/115/2009, Tribunalul Caraș-Severin, prin sentința nr. 7/05.05.2009 constată nulitatea absolută a art. 9 din Hotărârea AGA nr. 1/31.05.2008, hotărârea rămânând irevocabilă la 14.08.2008. SC HERCULES SA a fost reprezentată de av. Marescu Dorin. Această hotărâre a Tribunalului Caraș-Severin nu a mai fost atacată cu apel deoarece, la data de 31.10.2008, a fost emisă o altă Hotărîre AGA tot cu nr. 1/31.10.2008 prin care s-a aprobat la art. 3 „vânzarea unuia sau mai multora dintre hotelurile Diana, Afrodita, Minerva sau Roman, ori a oricărui alt activ aparținând SC HERCULES SA, pe bază de evaluări autorizate”.
Se reține că având în vedere starea de insolvență a SC ARGIROM INTERNAȚIONAL SA, administratorul judiciar trebuia, conform Lg. Nr. 85/2006 art. 20 lit. e, f „să supravegheze operațiunile de gestionare a patrimoniului debitorului”, conducerea integrală, respectiv în parte, a activității debitorului, în acest ultim caz, cu respectarea precizărilor exprese ale judecătorului sindic cu privire la atribuțiile sale și la condițiile de efectuare a plăților din contul averii debitorului”.
Cu toate acestea, la data de 31.10.2008, Armaș Iosif reprezintă SC ARGIROM INTERNAȚIONAL SA în cadrul Adunării Generale a Acționarilor SC HERCULES SA, ocazie cu care aprobă vânzarea unuia sau mai multor hoteluri sau a oricărui alt activ aparținând SC HERCULES SA. De asemenea, este mandatat Președintele Consiliului de Administrație al SC HERCULES SA, Armaș Iosif, pentru a semna contractele de vânzare-cumpărare precum și alte acte premergătoare în vederea finalizării acestor demersuri. Adunarea Generală a Acționarilor este convocată de către Armaș Iosif la 24.09.2008. Cu ocazia acestei adunări generale a acționarilor, procentul acționarilor prezenți a fost de 66,663 %, iar SC ARGIROM INTERNAȚIONAL SA reprezentată de Armaș Iosif deținea aproximativ 60%, drept urmare, deciziile luate au fost luate în mod direct de Armaș Iosif, ca reprezentant al SC ARGIROM INTERNAȚIONAL SA.
„Deși pe parcursul ședinței AGA din 31.10.2018 s-a contestat, de către numitul Lupulescu Ilie, lipsa calității de reprezentant a persoanei desemnate de SC ARGIROM INTERNAȚIONAL SA, deoarece societatea este în procedura de insolvență, Armaș Iosif a prezentat adresa nr. 3784/10.09.2008 emisă de ACTIV LICHIDATOR de unde rezulta că nu au fost ridicate drepturile de conducere a activității exercitate de organele statutare ale SC ARGIROM INTERNAȚIONAL SA. SC Argirom Internațional SA a fost reprezentată la această AGA de către numitul PETCAN GEORGE, conform mandatului nr. 420/21.10.2008 emis de către SC Argirom Internațional SA. Fiind solicitat la administratorul judiciar BETA INSOLVENCY IPURL acest mandat în copie, în luna martie 2016 administratorul judiciar BETA INSOLVENCY IPURL, prin Cab. de avocat Pîrlog Iulian comunică faptul că acest mandat nr. 420/21.10.2008 și mandatul nr. 241/27.05.2008 (AGA din luna mai 2008) nu au fost date de către ACTIV LICHIDATOR IPURL și nu se regăsesc în arhiva societății. Deci tot Armaș Iosif direct, fără niciun aviz și fără nici o înștiințare a administratorului judiciar, a întocmit aceste mandate pentru Petcan George, desemnându-l astfel pe acesta să voteze în respectivele AGA. Mai mult, nici Hotărârea AGA nr. 1/31.10.2008 nu a fost adusă la cunoștința administratorului judiciar la momentul respectiv, fapt ce reiese din aceeași adresă”, mai scriu procurorii DIICOT.
Fostul șef interimar al CJ Caraș-Severin, Ilie Iova, lupul moralist care a contribuit la jaful de la Herculane?
Vicele CJ s-a remarcat, după suspendarea lui Ghiorghioni şi Frunzăverde, prin ieşiri moralistice în care vorbea de corectitudine, transparenţă şi adevăr. Numai că invocatorul transparenţei şi propovăduitorul interesului public şi al corectitudinii s-a dovedit, mai degrabă şi dacă este să dăm crezare procurorilor DIICOT, cam de aceeaşi parte a baricadei. După cum spune şi înţelepciunea populară românească: „cine se aseamănă, se-adună!”.
Cu siguranţă Ilie Iova a fost surpriza descinderilor din acest dosar privind devalizarea staţiunii Băile Herculane, chiar dacă, la ieşirea de la Parchet, Iova explica jurnaliștilor, cât a putut el de articulat, că n-are nici un amestec.
Procurorii spun, însă, cu totul altceva. Director Executiv până în luna iunie 2008, „Bebe” Iova este una dintre persoanele care, alături de lider, au constituit grupul infracţional. Astfel, acesta a făcut parte din conducerea societății SC Hercules SA înainte de data intrării în insolvenţă a SC Argirom Internaţional SA, astfel că la data creării grupării infracţionale era o persoană de încredere, rudă, dar şi apropiată liderului, dispusă să sprijine gruparea prin semnarea unor contracte, convenții care au dus la crearea unor titluri executorii şi la executări silite.
„Prezența sa efectivă în gruparea infracţională a fost relativ una scurtă însă în perioada de timp în care a făcut parte din grupare, activitatea sa infracțională o apreciem ca fiind una substanțială”, scriu procurorii, care îi reproşează direct că a contractat el însuși, în numele firmei, împrumuturi în condiții suspecte, recunoscând remiterea împrumuturilor la date anterioare încheierii contractului de împrumut, girând asemenea împrumuturi cu bunurile SC HERCULES SA .
Dan Negru: Herculane e Regina!
„Am trecut prin Cornu zilele astea, un sat oarecare de munte care a devenit superfitză, cu străzi asfaltate, cu vilele barosanilor din București, cu fântână arteziană funcțională în centru… Apoi, am ajuns la Herculane, cândva fitza imperiului Austro-Ungar, care a ajuns azi opusul lui Cornu, cu străzi desfundate, clădiri în paragină, fântâni arteziene demolate… Cornu e ca o curvă ieftină care nu merită să aibă nimic dar e plină de bani pentru că i-au tras-o toți baștanii. E Mitza Biciclistă. Herculane e Regina Maria…”, a scris Dan Negru pe pagina sa de Facebook.
Iar comentariile nu au întârziat să apară. Majoritatea deplâng situația în care a ajuns stațiunea Băile Herculane, cândva perla Banatului și chiar a Imperiului Austro-Ungar în vremurile mai îndepărtate.
Din păcate, stațiunea a ajuns azi într-o stare deplorabilă, pe care toți politicienii promit că o vor schimba, dar nu se face nici un pas în această direcție. Mai mult chiar, în Masterplanul investițiilor în turism, recent întocmit de Guvern, Băile Herculane nu există, așa că, cel puțin câțiva ani, nu ne putem aștepta la o schimbare. Poate doar la niște noi promisiuni înainte de alegeri…