”Strălucire” în jurul unui loc de basm din România. Orașul din vestul țării care va renaște

532

Centrul Vechi (Orașul Vechi) din municipiul Hunedoara se va transforma într-o zonă de atracție, atât pentru turiști, cât și pentru locuitorii orașului.

Primăria din localitate are în lucru două proiecte majore care vizează vecinătățile Castelului. Întreaga zonă va fi reconfigurată și integrată, alături de Castelul Corvinilor, într-un perimetru modern, atractiv, destinat în mod special turismului.

Astfel, potrivit primarului Dan Bobouțanu, în prezent se lucrează la detaliile Planului de Mobilitate Urbană – pentru care se va depune o cerere de finanțare pe fonduri europene. În cadrul acestui proiect vor fi achiziționate 20 de noi mijloace de transport public de capacitate medie care vor deservi populația pe trei zone ale municipiului: Centru, Vest și Est – unde vor fi montate 40 de stații noi pentru călători. De asemenea, va fi amenajată o nouă autobază în zona Hășdat și va fi construit un sens giratoriu în zona Spitalului Municipal „Dr. Alexandru Simionescu”. Tot în acest plan sunt cuprinse și trei piste pentru biciclete, care vor avea aceeași destinație: Castelul Corvinilor. Vor fi reamenajate zonele pietonale din zonele Cora, Gambrinus, dar și din Centrul Vechi.

Planul de Mobilitate se va „întâlni” cu proiectul de regenerare urbană în zona Centrului Vechi. Potrivit reprezentanților Primăriei, Piața Libertății (zona din fața Catedralei Sf. Împărați Constantin și Elena) se va schimba radical, în sensul în care zona se va transforma într-un punct de atracție turistic.

proiect-castel-parc-oras-hunedoara-1Parcul Libertății va fi modernizat, va avea un spațiu destinat spectacolelor în aer liber, iar malul râului Cerna va fi transformat într-o zonă de promenadă. Primăria Municipiului Hunedoara a obținut deja acordul de principiu al reprezentanților Apelor Române în acest sens.

„Am avut discuții cu reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Mureș care sunt încântați de proiect. Trebuie să armonizăm proprietățile (digurile trebuie trecute în proprietatea municipalității pentru ca proiectul să fie eligibil, n. red.) ”, a declarat, pentru Hunedoara Liberă, Dan Bobouțanu.

Proiectul de regenerare urbană nu se limita însă la zona delimitată de Parcul Libertății. Actuala porțiune de stradă din fața Catedralei va fi transformată într-o parcare pentru autocare.

„Nu vreau să se înțeleagă că limităm accesul spre Castel amenajând această parcare, ci extindem spațiile de parcare. De aici, (din Centrul Vechi, n. red.) turiștii vor putea parcurge un traseu turistic cu minibuze electrice”, spune primarul Hunedoarei.

Tot în cadrul proiectului de regenerare urbană sunt cuprinse toate străzile din jurul Castelului Corvinilor, care ar urma să fie modernizate. Este vorba despre strada Castelului – porțiunea dintre str. E. Mărginean și 9 Mai, strada 9 Mai – porțiunea dintre str. C. Bursan și Mr. Stângă, strada G. Bethlen, strada Toamnei, dar și străzile Pomilor, Viilor și M. Eminescu.

„Lucrăm intens la aceste proiecte, pentru că perioada 2014-2020 este foarte importantă pentru atragerea de fonduri europene. Tot pe Axa 13 intenționăm să amenajăm un Muzeu al Fierului în clădirea fostului cămin de bătrâni (mutat în noua clădire din incinta fostei UM Hășdat, n. red.). În proiect sunt cuprinse și Muzeul de Arheologie și Turnul Husarilor”, a adăugat Dan Bobouțanu.

În Centrul Vechi va exista o alee pietonală de la intersecția str. Revoluției cu Libertății, prin fața Catedralei, până pe strada E. Mărginean, în zona „Mendy”. Traficul rutier, o componentă luată de asemenea în calcul, va fi deviat. Astfel, va fi amenajat un sens unic prin spatele clădirii vechi a Primăriei (str. Aurel Vlaicu) care va face legătura cu drumul spre zona Pădurenilor. Pe celălalt sens, de ieșire din oraș, va fi instituit sens unic pe strada Cloșca cu acces spre străzile C. Bursan și E. Mărginean.

Planurile administrației sunt completate cu proiectul de reabilitare a Castelului Corvinilor, în valoare de 5 milioane de euro, finanțat cu fonduri europene prin POR 2014-2020, dar și cu cel al Parcului Medieval din jurul monumentului: „Proiectul (Parcului Medieval, n. red.) este viabil, doar că normele de aplicare ale Legii privind parteneriatul public-privat întârzie să apară”, spune primarul, care susține varianta asocierii cu un operator economic pentru implementarea acestuia.

Citește continuarea pe hunedoaralibera.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.