Ministerul Finanţelor a anunţat marţi că supune dezbaterii publice un proiect de Hotărâre a Guvernului pentru completarea Normelor de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.66/2014 privind Programul de stimulare a cumpărării de autoturisme noi.
Pentru creșterea atractivității Programului, se propune cumularea beneficiilor oferite în cadrul Programului de stimulare a cumpărării de autoturisme noi cu cele din Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto național, în sensul acceptării primei de casare acordate în cadrul Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto național, pentru justificarea achitării avansului minim obligatoriu de 5% din prețul de achiziție prevăzut prin legislația aferentă Programului Prima Mașină.
Programul de stimulare a cumpărării de autoturisme noi prevede că persoanele fizice pot achiziționa un singur autoturism nou al cărui preț de achiziție să nu depășească suma de 50.000 de lei. Prin Programul de stimulare a cumpărării de autoturisme noi, se încurajează achiziția de autovehicule situate în palierele joase de preț sau mașinile puțin poluante cu litraj mic și consum redus de combustibil.
Dintre condiţiile de încadrare, MF enumeră:
– la data solicitării creditului garantat beneficiarul Programului are vârsta de minimum 18 ani și capacitate deplină de exercițiu;
– prin autoturism nou se înțelege unul cel puțin Euro 5, achiziționat de la persoane juridice care au ca obiect de activitate vânzarea autovehiculelor și al cărui preț de achiziție nu depășește suma de 50.000 de lei, la care se adaugă TVA după caz;
– garanția statului va fi de maximum 50% din finanțarea acordată;
– beneficiarii trebuie să dispună de un avans de minimum 5% din prețul de achiziție a autoturismului nou şi se obligă să asigure autoturismul printr-o poliță de asigurare de tip CASCO;
Pentru anul 2015, plafonul alocat Programului de stimulare a cumpărării de autoturisme noi a fost de 350 de milioane de lei.
Propunerea pentru anul 2016, în ceea ce privește plafonul garanţiilor care pot fi emise, este suma de 100 de milioane de lei din diferența neutilizată din plafonul alocat pentru anul 2015. Astfel, până la data de 30.11.2015, au fost acordate 187 de garanții în valoare totală de 3,125 milioane de lei.
S-a avut în vedere și minimizarea costurilor la beneficiar, prin stabilirea unui nivel maximal al dobânzii aferente creditelor acordate în cadrul Programului (ROBOR la 6 luni, plus o marjă de maximum 3% pe an).