Universitatea de Ştiinte Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” din Timişoara organizează, începând de azi, Conferinţa Internaţională de Ştiinţele Vieţii, concomitent cu World Agriculture Congress at Timişoara (4th World Research Journals Congress) cu tema „Save Agriculture, Save Environment and Save Earth”.
A fost un efort de organizare de a aduce specialiști din peste 30 de țări, nu doar din Europa, ci și din lumea largă. Evenimentul adreseaza tuturor celor ce se ocupă de agricultură, dar și de mediu, în întreaga sa complexitate. Nimeni nu trebuie să uite că mediul înconjurător trebuie predat generațiilor următoare cât mai curat și neatins de tehnologiile distructive.
Parteneriatul instituţional care a făcut posibilă organizarea acestui complex eveniment ştiinţific include: Facultatea de Bioinginerie a Resurselor Animale din Timişoara, Facultatea de Agricultură din Ceske Budejovice, Republica Cehia, Facultatea de Biotehnologie şi Ştiinţă Alimentară din Nitra, Slovacia, Facultatea de Agrobiologie şi Resurse Alimentare din Nitra, Slovacia, Departamentul de Producţie Animală al Facultăţii de Agricultură din Novi Sad, Serbia, Facultatea de Tehnologie Agricolă a Institutului de Învăţământ Tehnologic „Alexander” din Salonic, Grecia şi Institutul de Agricultură şi Bioştiinţe din Belfast, Marea Britanie.
Conferinţa – organizată cu scopul de a crea un cadru stimulativ pentru prezentarea de idei şi concepte inovative, a celor mai recente rezultate ale cercetării, de interacţiune şi schimb de experienţe între participanţi – reunește experţi şi cercetători dintr-o multitudine de ţări, fiind structurată pe următoarele sesiuni: Ştiinţe fundamentale în creşterea animalelor; Reproducerea şi genetica animalelor; Hrănirea şi nutriţia animalelor, culturile de pajişti şi furaje; Tehnologii aplicate în creşterea animalelor şi prelucrarea producţiei animale; Biotehnologii; Acvacultură.
Rectorul Universității, profesorul doctor Alin Popescu, a urat bun venit oaspetilor și a arătat că cercetarea mediului este una din preocupările constante în colectivele scolii.
La deschiderea conferinței a luat cuvântul, ca invitat special, doamna ministru Grațiela Gavrilescu, aflată în vizită în județul nostru. Dumneaei a făcut o paralelă între ceea ce se întâmplă în restul Europei, în privința protejării mediului, și unde ne aflăm noi în acest moment. S-au făcut pași mari și importanți, dar încă mai trebuie să se semneze protocoale pentru păstrarea aerului curat în marile orașe.
Ca o chestiune punctuală, ministrul Gavrilescu a arătat situația carnivorelor mari de la noi din țară. În timp ce țările cu populație de urs au un număr înregistrat de circa 2000 de capete, la noi în țară se află înregistrați în jur de 6000 de urși, dar numărul este mult mai mare, fiind și animale ce nu sunt înregistrate.
Tot ca o promisiune optimistă, s-a estimat că până în anul 2050 nu vor mai exista gropi de gunoi ca până acum. Asta pentru că, treptat, cantități tot mai mari de deșeuri se vor recicla.
La conferință au mai participat Călin Dobra, președintele CJT, dar și Eva Andreas, prefectul de Timiș, conducătorii județului prezentând situația de la noi din zonă.