Stephen Hawking, unul din cei mai influenți oameni de stiință ai ultimei sute de ani, nu mai este printre noi. Profesorul de la Cambridge University avea 76 de ani și a plecat la cer, pentru a-l studia în continuare.
„Suntem profund întristaţi de decesul iubitului nostru tată”, au transmis Lucy, Robert şi Tim urmașii regretatului teoretician al cosmologiei.
„A fost un mare om de ştiinţă şi un om extraordinar a cărui activitate şi moştenire va dăinui timp de mulţi ani”, au mai adăugat membrii familiei lui Stephen Hawking. Savantul a decedat în acestă dimineață, acasă la el, în Cambridge. Complicațiile bolii, de care suferea de peste cinci decenii, l-au biruit.
A condus mulți ani catedra de matematică de la Universitatea Cambridge. Cu sute de ani în urmă, chiar Isaac Newton a ocupat aceeași funcție. Hawking a devenit cunoscut în întreaga lume pentru cercetările sale în domeniul fizicii teoretice. Nu prea sunt din cei ce nu au auzit măcar despre unul din cele mai de succes cărți ale sale. Best sellerul „Scurtă istorie a timpului” este una din cele mai editate cărți stiințifice.
Primele semne ale bolii Lou Gehring (scleroză laterală amiotrofică) au apărut deja în tinerețe la doar 21 de ani. Paralizia avea să-l imobilizeze în scaun, dar nu i-a înfrânt ascuțimea minții și simțul umorului. În ultimii ani nu a mai putut nici să vorbească, dar a continuat să comunice, să-și țină conferințele și să scrie folosind calculatorul și un sintetizator de voce umană. Chiar viața sa lungă este un miracol al medicinei. De această maladie se moare în câțiva ani. Sunt rare cazurile celor care pot să-și ducă suferința mai mult de zece ani.
Savantul a sprijinit pe toți suferinzii să treacă peste necazuri și să facă cu entuziasm ceea ce le place și ce pot, nu să-și plângă soarta și să viseze ce nu pot îndeplini.