-2.9 C
Timișoara
luni 18 noiembrie 2024

Stefan Hell, laureat al premiului Nobel pentru Chimie, în vizită la Liceul „Lenau” din Timișoara: „Nu contează de unde vii. Dacă iubești ce faci, poți fi performant”

Oaspete de seamă, în această dimineață, la Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau” din Timișoara. Stefan Hell, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie în anul 2014, a vizitat unitatea de învățământ din capitala Banatului în care a studiat timp de un an înainte de a pleca în Germania cu familia.

Vă reamintim că Liceul „Lenau” din Timișoara este singurul din Europa de Est cu doi laureați ai premiului Nobel. Stefan Hell a învățat în școală timișoreană în perioada 1977 – 1978, iar de atunci nu a mai pășit pe porțile acesteia, motiv pentru care, astăzi, a fost emoționat să vadă sălile de clasă în care și-a descoperit pasiunea pentru fizică.

stefan hell2

A fost foarte important pentru mine să învăț aici. Am fost un elev bun și am realizat că dacă ești bun la Lenau, poți fi bun oriunde te vei duce. Pasiunea pentru știință a pornit de aici, aici am realizat că fizica este foarte importantă și pot să devin fizician. Este foarte important ca toți copiii să știe că dacă ești bun, poți să devii faimos și dacă ești din Arad, din Sântana (n. r. – localitatea în care Stefan Hell a copilărit) sau din Timișoara. Asta nu e important, dacă iubești ce faci, poți fi foarte performant„, le-a spus elevilor de la „Lenau” Stefan Hell.

În semn de recunoștință, o placă cu numele laureatului premiului Nobel va fi instalată la intrarea în școală, după ce fațada clădirii va fi reabilitată. Pe aceasta a fost inscripționată și fraza „Sunt un german din România„, folosită de Stefan Hell.

stefan hell1Stefan Walter Hell s-a născut la data de 23 decembrie 1962 în Arad într-o familie de șvabi bănățeni. A urmat cursurile Liceului Nikolaus Lenau din Timișoara între anii 1977 şi 1978. A emigrat cu familia în Republica Federală Germania, iar între 1991 și 1993 a lucrat la European Molecular Biology Laboratory, în cadrul laboratorului principal din Heidelberg, unde a reușit să demonstreze practic principiul microscopiei 4Pi și să îmbunătățească considerabil rezoluția în profunzime.

Din 1993 a deținut un post la Universitatea Turku din Finlanda, unde a fost șef de echipă în departamentul de fizică medicală, unde a dezvoltat principiul microscopului STED, un microscop de fluorescență. În paralel, între 1993 și 1994, a activat timp de 6 luni ca Visiting Scientist, în departamentul Engineering Science de la Universitatea Oxford. În 1996 a obținut calificarea postdoctorală care permite în Germania obținerea poziției de profesor universitar (în germană Habilitation). Anul următor s-a angajat la Institutul Max Planck pentru Chimie Biofizică din Göttingen, unde s-a axat pe cercetări în domeniul microscopiei optice. La 15 octombrie 2002 a ajuns directorul institutului. În 2003 a obținut o poziție de conducător al secției de microscopie optică de mare rezoluție din cadrul DKFZ, pentru ca în 2004 să fie numit profesor la Universitate.

Activitatea sa științifică s-a concretizat prin scrierea a aproape 250 de articole în publicațiile de specialitate și a peste 30 de cărți. Este membru de onoare al Academia Română din 2012. Este director în Institutul Max Planck de Chimie Biofizică (Karl-Friedrich-Bonhoeffer-Institut) din Göttingen. În cariera sa, a primit nenumărate premii şi distinctii, iar în 2014 i-a fost acordat Premiul Nobel pentru Chimie.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

„Miuţa din Cartier” etapa finală în Piaţa Libertăţii FOTO-VIDEO

La Timișoara a avut loc prima ediție a evenimentului „Miuța din cartier”, ca parte a proiectului „Timișoara Miuțelor – construirea identității culturale prin sport”,...

FOTO | Accident cu victime la Lugoj. Patru bătrâni, transportați la spital

Un bătrân de 79 de ani din Lugoj care intenționa să meargă spre Autostrada A6 s-a izbit de o mașină condusă de un altul,...

Citește și :