De câțiva ani a prins rădăcini obiceiul ca și în orașul nostru să se marcheze importanța momentului petrecut la 1 Decembrie 1918 cu o paradă militară.
Totul a început de dimineață cu o slujbă solemnă în amintirea tuturor celor ce au trudit pentru unirea tuturor românilor într-un singur stat și depunerea de coroane de flori la Monumentul Eroilor Revoluției din Decembrie 1989 de la Cimitirul Eroilor din Calea Lipovei. Mai apoi un sobor de preoți au săvârșit serviciul religios pe platoul din fața Catedralei Mitropolitane.
Autoritățile locale și juețene au folosit prilejul pentru a adresa scurte alocuțiuni asistenței în care au scos în evidență semnificația momentului petrecut cu mai mult de un secol în urmă. Sute de locuitori cu drapele mai mici sau mai mari cu baloane sau cu câte o floare au ținut să înfrunte vremea mohorâtă pentru a veea la fața locului defilarea militară. Cei mai interesați de tot ce se întâmplă în centru au fost prichindeii. Încântare li se citea în ochi și nu se dădeau duși nici măcar la încheierea festivității.
După cum au mărturisit doi puști de o șchioapă „…totul a fost fain și mai venim și altădată!”. Părerile lor au fost împărțite. Unul a fost impresionat cel mai mult de mașinile de pompieri altul a urmărit atent „tancurile cu roți” dar celor mai mulți le-a rămas inimioara la „cățeii soldat”. Din păcate pentru cei mici „helicopterele nu le-am văzut bine că erau prea sus și au plecat repede”.
Ca în toată țara și în Timișoara Ziua națională a României a marcată și scoasă în evidență cu, deja, nelipsita paradă militară.
Zeci de vehicule și utilitare de cele mai felurite soiuri au trecut aliniate pe bulevardul din fața Catedralei.
De asemenea detașamente de la toate structurile muilitare formate dintr-o mulțime de soldați, jandarmi, polițiști de frontieră, pompieri sau polițiști au defilat aliniați perfect.
Pentru cei mai în vârstă momentul mult aplaudat a fost reprezentat de militarii și voluntarii îmbrăcați în uniforme de epocă din perioadă prima conflagrație mondială. Reprezentanții asociației „Reconstituiri istorice” a adus astfel un pios omagiu străbunicilor și bunicilor ce au luptat în război.
Majoritatea timișorenilor au putut să vadă acum, pentru prima dată, deja celebrele blindate Piranha V, intrate în dotarea Armatei printr-o colaborare internațională. Este demn de reținut că o parte din performantele mașini militare elvețiene se produc acum și în țara noastră.
Cu o zi înainte (joi) la Iulius Town cei curioși au mai putut studia îndeaproape pe lângă vehiculele Piranha și multe alte categorii de tehnică de ultimă generație nou intrate în dotarea structurilor de apărare, securitate și ordine publică din garnizoana Timișoara.
Momentele festive vor mai continua în ursul zile și cu alte momente inedite.