Stațiunea de referință a județului Arad, Băile Lipova, zace în uitare la fel ca mai toate stațiunile din Banat. În tot acest timp, în Ungaria răsar o puzderie de stațiuni, care-i atrag ca un magnet pe bănățeni.
În loc să meargă să se relaxeze, la Băile Lipova, bănățenii preferă Ungaria. Asta pentru că vecinii noștri s-au priceput de minune să exploateze izvoarele termale care există și la noi, au finanțat construcția unei salbe de stațiuni de-a lungul graniței cu România, viziune care s-a dovedit câștigătoare.
Autoritățile locale și județene din Arad, n-au fost în stare să gestioneze moștenirea lăsată de înaintașii care au construit-o în urmă cu peste 100 de ani, în apropierea izvoarelor cu apă minerală, care erau valorificate în tratamente medicale. Apa minerală de aici a fost descoperită de ciobani la începutul secolului al XIX-lea. Urmare a calitățili și beneficiilor curative ale acestei ape, în perioada interbelică, Casa Regală a României a ales să consume apa minerală de la Lipova.
În primii ani de după revoluție însă, Stațiunea Băile Lipova a ajuns în paragină. Cei care treceau pe acolo au contribuit, care cum a putut, la imaginea de ruină a stațiunii de acum aproape 15 ani pentru că s-a furat tot ce s-a putut fără ca nimeni să fie tras la răspundere.
În prezent, starea de lucruri de la Băile Lipova pare a se fi îmbunătățit într-o oarecare măsură, dar mai este mult de făcut pentru a le readuce acolo unde trebuie. În ultimii ani, staţiunea a fost repusă în funcţiune de un investitor român, deși nimeni nu credea că se mai poate face ceva. Acesta a reconstruit practic infrastructura turistică, după ce a constatat că din vechile pavilioane nu se mai poate face nimic. A implementat la scară mică modelul ungar de relaxare dar asta reprezintă un pas mic pentru revigorarea stațiunii.
Vara mai sunt doritori de apă, soare și relaxare. În rest Băile Lipova trăiesc mai mult din amintiri, la fel ca celelalte stațiuni din Banat. Singura categorie de ”turiști” care mai calcă pe la Băile Lipova tot anul sunt doritorii de evenimente, gen nunți și botezuri, departe de agitația orașului și de ochii indiscreți. Și dacă n-ar exista și fabrica de îmbuteliere a apei minerale, probabil că s-ar alege praful!
Pacat!