Stațiunea din vestul țării care stă pe o comoară! Cum poate fi „readusă la viață”

449

Anual, în jur de 120.000 de persoane, atât din România cât și de peste hotare, își fac concediul în stațiunea Băile Herculane, conform datelor oficiale furnizate de Direcţia Judeţeană de Statistică. În ultimii ani, o mare parte din proprietarii de hoteluri și baze de agrement și-au modernizat unitățile de cazare cu fonduri europene sau chiar guvernamentale, iar la ora actuală și autoritățile locale încearcă să atragă fonduri, se arată într-un articol publicat de revista Regio, publicație editată de Ministerul Dezvoltării Regionale.

Staţiunea Băile Herculane se află într-un proces de regăsire şi repoziţionare pe harta turismului balnear din România. Deşi multe din bazele de tratament existente înainte de 1989 sunt în paragină sau funcţionează pe avarie, prin Regio 2007-2012 au fost atrase de către privaţi fonduri importante pentru renovarea şi dezvoltarea unor capacităţi de cazare. Printre altele, pe fonduri europene s-a reușit la Herculane înființarea unui centru SPA, au fost modernizate și dotate mai multe pensiuni, cum ar fi Floare de Colț sau Jojo. La rândul ei, Primăria Băile Herculane a atras o finanţare de aproape 13 milioane de lei, bani folosiți pentru reabilitarea a 17 străzi şi a unui parc. Cu toate acestea, pentru revigorarea celei mai vechi staţiuni balneare din România este nevoie de eforturi mai mari.

„Băile Herculane este o așezare care stă pe o comoară, iar acest lucru nu este un mister pentru autoritatea locală. Apele sale minerale termo-clorurosodice, bicarbocate și ușor sulfuroase, bromurate și iodate, cu mineralizare scăzută sau, dimpotrivă, ridicată, sunt folosite cu succes în tratarea bolilor endocrine sau metabolice ori a unor afecțiuni ale membrelor. De aceea, localitatea are nevoie de măsuri concrete pentru a atrage cât mai mulți oameni interesați să acceseze acest tip de serviciu medical”, se arată în revista Ministerului Dezvoltării Regionale.

Asta îşi propun cei de la Primăria Băile Herculane: să facă o staţiune comparabilă ca nivel de servicii cu alte staţiuni balneare din Europa de Vest. Numai că, potrivit Regio, oraşul se confruntă cu aceeaşi problemă a localităţilor mici care nu au învăţat după 1990 cum să trăiască inteligent din turism. Cu vistieria goală, autoritatea locală îşi pune speranţa în Regio 2014-2020, program prin care oraşul a primit o promisiune de susţinere pentru revitalizarea unor zone publice. Conservarea şi valorificarea patrimoniului natural şi construit pentru dezvoltarea turismului balnear în Băile Herculane este proiectul pentru care administraţia locală a depus o cerere de finanţare de 15,45 milioane de lei. Contractul a fost semnat în iulie 2017 şi prevede: reabilitarea a trei străzi din Centrul istoric al staţiunii – Piaţa Hercules, Piaţa 1 Mai şi Mihai Eminescu; modernizarea a trei poduri peste râul Cerna – podul de la Pecinişca, podul de la Igor şi cel din dreptul Hotelului Geta, reabilitarea Parcului Vicol.

Managerul de proiect, Petre Pertz, spunea că există o strategie şi pentru atragerea tinerilor la Băile Herculane, prin amenajarea unui parc de aventură. De asemenea, împreună cu Asociaţia Tinerilor din staţiune este demarat un program de popularizare a posibilităţilor de practicare a formelor de turism montan: cicloturism, rafting pe râul Cerna, drumeţie (Ministerul Turismului a omologat 21 de trasee montane în zonă), pescuit sportiv şi alpinism.

sursa: reper24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.