Statele Unite expulzează 35 de diplomaţi ruşi. Vladimir Putin anunţă o „reacţie adecvată”

160

Statele Unite au anunţat, joi seară, expulzarea a 35 de diplomaţi ruşi şi închiderea a două misiuni diplomatice ruse, pe fondul tensiunilor dintre Washington şi Moscova.

Cei 35 de diplomaţi ruşi au fost declaraţi „personae non gratae” şi au primit notificări prin care li se cere să părăsească teritoriul SUA în cel mult 72 de ore.

„Este vorba de acţiuni adoptate ca reacţie la acte ruse de hărţuire a diplomaţilor americani şi la alte activităţi ale ruşilor care sunt incompatibile cu practicile diplomatice”, a declarat un oficial american, sub protecţia anonimatului.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, va avea o „reacţie adecvată” la măsurile luate de Statele Unite, a avertizat, joi seară, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

„Preşedintele Vladimir Putin va stabili reacţia adecvată a Rusiei”, a afirmat Dmitri Peskov, citat de site-ul agenţiei Sputnik.

„O reacţie simetrică va face Washingtonul să se simtă incomod”, a adăugat Dmitri Peskov.

Oficial rus: Sancţiunile Administraţiei Obama contra Rusiei sunt „convulsii ale cadavrelor politice”

Noile sancţiuni impuse de Administraţia Barack Obama Rusiei reprezintă „convulsii ale cadavrelor politice”, afirmă un oficial de rang înalt din cadrul Parlamentului Rusiei.

Măsurile Administraţiei Barack Obama sunt „convulsii ale cadavrelor politice”, a reacţionat Konstantin Kosaceiov, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Internaţionale din Consiliul Federaţiei, Camera superioară a Parlamentului rus, citat de site-ul agenţiei Sputnik.

Noile măsuri luate de Statele Unite vor afecta relansarea relaţiilor cu Rusia, a avertizat un oficial din cadrul Ministerului rus de Externe.

Washingtonul a impus sancţiuni vizând şase oficiali ruşi şi cinci entităţi din Rusia. Persoanele introduse pe „lista neagră” sunt şase agenţi ai Serviciului militar rus de informaţii externe (GRU) – Vladimir Alekseiev, Serghei Gizunov, Ievgheni Bogacev, Igor Korobov, Igor Kostiukov şi Aleksei Belan. Acesta din urmă are cetăţenie ruso-letonă.

Tensiunile dintre Statele Unite şi Rusia au culminat în anul 2014, când, pe fondul crizei politice care a condus la înlăturarea Administraţiei proruse din Ucraina, Moscova a anexat regiunea Crimeea. Relaţiile au continuat să se deterioreze în contextul în care Occidentul a impus sancţiuni Rusiei din cauza presupusei implicări în conflictul separatist izbucnit în estul Ucrainei. Moscova a criticat în mod repetat extinderea Alianţei Nord-Atlantice, suplimentarea efectivelor occidentale în Europa de Est şi instalarea unor sisteme antirachetă NATO în România şi Polonia. Un alt subiect de dispută este conflictul din Siria, în contextul în care Statele Unite vor înlăturarea regimului Bashar al-Assad, susţinut politic şi militar de Rusia. În noiembrie, Vladimir Putin afirma că ţări membre NATO au fost supuse presiunilor Statelor Unite pentru a accepta sisteme antibalistice, avertizând cu măsuri simetrice şi apreciind că Alianţa Nord-Atlantică creează „ameninţări externe” pentru a impune reguli ţărilor membre. Recent, Administraţia Barack Obama a acuzat Rusia de ingerinţe în procesul electoral american care ar fi facilitat victoria candidatului republican, Donald Trump, în scrutinul prezidenţial.

Decizia de expulzare a diplomaţilor ruşi nu reprezintă reacţia totală faţă de „activităţile agresive” ale Rusiei, care ar trebui să fie o sursă de îngrijorare pentru toţi cetăţenii americani, a declarat joi seară preşedintele în funcţie al SUA, Barack Obama.

„Toţi cetăţenii americani ar trebui să fie îngrijoraţi din cauza activităţilor Rusiei. În octombrie, Administraţia mea a stabilit şi a anunţat că Rusia a întreprins acţiuni menite să interfereze cu procesul electoral din Statele Unite. Furturile de date şi lucrurile dezvăluite puteau fi ordonate doar de la cel mai înalt nivel al Administraţiei de la Moscova”, a declarat Barack Obama.

„Aceste măsuri nu reprezintă reacţia totală faţă de activităţile agresive ale Rusiei”, a avertizat Barack Obama.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.