O mai veche colaborare între Universitatea de Vest Timișoara și autoritățile locale din municipalitatea din Kikinda, Serbia, se întinde de peste zece ani. Ambele entități au făcut totul pentru a se concentra pe salvarea patrimonioului cultural existent în cele două regiuni, a Banatului de ambele părți ale frontierei.
Acum se deschide o nouă colaborare de acest fel, materializată prin proiectul Educational and Networking Tools on development of Authentic Performance for professional integration – PAN (eMS RORS-215), finanțat de Uniunea Europeană în cadrul Programului Interreg – IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia. Proiectul este implementat de Universitatea de Vest din Timișoara, în calitate de lider de parteneriat și de Primăria Kikinda, în calitate de partener.
De data aceasta, tema colaborării este păstrarea muzicii tradiționale populare care încă mai pâlpâie în formele sale originale în locuri din ce în ce mai restrânse din ambele țări. Doinitorii reali din zonele de deal și munte ale Banatului, ca tamburașii ori guslarii, ce mai știu mânui instrumentele, trebuie protejați și prezentați publicului așa cum sunt: adevărate tezaure vii de cultură tradițională.
„Un proiect ambițios, care continuă punerea în valoare a altor elemente ale patrimoniului cultural din această zonă. Ne-am gândit că o altă resursă este muzica tradițională. Din păcate, nu cred că este suficient de bine pusă în valoare, se uită aceste practici ale muzicii tradiționale”, a explicat Petru Ștefea, managerul proiectului.
Consulul general al Serbiei la Timișoara, Vladan Tadić, este optimist privitor la această reunire de forțe pentru salvarea muzicii tradiționale: „Așteptăm finalul acestei colaborări să avem parte de un produs frumos, cu rezultate bune. Este vorba de un proiect ambițios, dar având în vedere că noi știm cine sunt partenerii și colaborarea lor de succes de până acum, nu ne îndoim că și acest proiect va fi realizat”.
Saša Tanackov, de la Kikinda, și profesorul Otilia Hedeșan, prorector al UVT, au deja o lungă obișnuință a proiectelor comune și se înțeleg de minune în ciuda limbilor diferite. Dar acestea nu sunt un impediment, așa cum cu un secol în urmă, chiar oameni simpli fără multă pregătire vorbeau câte patru limbi oferint un exemplu de conviețuire.
Colaborarea dintre UVT și orașul Kikinda a devenit deja una de tradiție. „Orașul Kikinda are ocazia să continue colaborarea fructuoasă cu UVT. Noi vorbim limbi diferite, dar gândim la fel. În anii precedenți, ne-am ocupat de diferite forme de moștenire culturală, iar anul acesta ne vom dedica muzicii”, a precizat Sașa Tanackov, secretarul pentru dezvoltare economică și turism din primăria orașului situat aproape de granița cu țara noastră.