Ștampile tegvlare romane din colecțiile Muzeului Național al Banatului

378

Specialiștii Muzeului Național al Banatului au pregătit o expoziție deosebită în memoria unui om numit Traian. Nu era un oarecine, ci Marcus Ulpius Nerva Traianus, din dinastia Antoninilor. Se împlinesc 1900 de ani de la apoteoza acestuia. Adică o ridicare în rang ce se echivala cu zeificarea lui pentru meritele deosebite avute în conducerea Imperiului Roman ce a atins un maxim al dezvoltarii și întinderii sale în timpul domniei sale.

Expoziția se înscrie în seria de evenimente și manifestări științifice organizate la nivel național, închinate domniei împăratului Traian. Muzeul Național al Banatului are datoria de a pune în valoare patrimoniul arheologic propriu, cu atât mai mult cu cât deține piese care se datează cu certitudine în timpul domniei celui care a fost Optimus Princeps.

La o primă vedere, par a fi piese foarte frumos lucrate din piatră. Chiar fac parte din lapidariumul muzeului. Dar de fapt sunt din materiale ceramice meșterite de mână de om, din lut, și arse. Sunt țigle si alte plăci sau cărămizi marcate cu ștampile specifice fiecărui atelier la cele de întrebuințări civile sau cu însemnul legiunii sau cohortei în cazul celor de utilizare militară.

Sunt din toate epocile, chiar de la începuturile prezenței romane pe teritoriul bănățean până la cele mai târzii. Unele chiar au fost refolosite în alte clădiri durate mult mai târziu, peste secole.

Expoziția reunește cele mai reprezentative piese din colecția de tegulae romane ștampilate a Muzeului Național al Banatului, provenite din cercetările arheologice efectuate de-a lungul timpului la Jupa (Tibiscum), Berzovia (Berzobis), Orșova (Dierna), Criciova, Pojejena, dar
și exponate spectaculoase prin ineditul și importanța lor istorică de la Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa, Cenad și Sânnicolau Mare. Colecția de tegulae romane ștampilate a Muzeului Național al Banatului este cea mai bogată la nivelul Banatului istoric și cuprinde peste 250 de piese întregi și fragmentare, descoperite în cele mai importante situri arheologice de epocă romană imperială (secolele II-III p.Chr.). În cadrul expoziției se disting câteva piese unicat cum ar fi tegula cohortei II Hispanorum, cu reprezentarea în relief a soldatului roman salutând stindardul de luptă (tipic artei provinciale romane) sau cele cu însemnele Legiunii XIII Gemina, cu antroponim, găsite în context medieval la Cenad și Sânnicolau Mare. Aceste tegulae alături de multe altele, descoperite îndeosebi la Tibiscum și Colonia Sarmisegetusa pot fi admirate până la sfârșitul lunii octombrie a anului curent.

„În ultimii ani, există la nivel european un curent care are ca scop valorificarea și promovarea optimă a pieselor epigrafice minore, cum sunt și aceste ștampile tegulare”, dă explicații muzeograful Călin Timoc, arheolog expert în Epocă Romană Târzie.

Expoziția este organizată cu sprijinul Consiliului Județean Timiș, de către specialiștii Secției de Arheologie și se adresează atât publicului larg, cât și publicului de specialitate: arheologi, specialiști ai perioadei, istorici, cadre universitare cu pregătire în studii romanice, profesori de latină, studenți și iubitori de istorie, prieteni ai muzeului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.