Dar, cu toate că suntem în plină pandemie, sunt mai mulți pacienți care suferă de boli vasculare decât de COVID-19. Ca urmare, pacienții vin în stadii de boală mult agravată sau nu vin deloc.
Faptul că în spitale se prezintă mai puțin pacienți înseamnă că a scăzut oare numărul accidentelor vasculare cerebrale, a scăzut numărul celor care suferă de ischemie acută sau de tromboză venoasă profundă?
“Sunt câteva lucruri pe care le-am constatat zilele acestea de când trăim cu toțîi acest lucru care ne-a întors viețile pe dos, pandemia cu COVID-19. Primul lucru este că pacienții vin în număr mult mai mic la spital. Și aici nu mă refer la pacienții care veneau pentru probleme ce pot să fie amânate ci mă refer la pacienții care veneau cu probleme acute care le pot cauza ori infirmitate ori moarte.
Al doilea lucru este că numărul de pacienți nu a scăzut peste noapte pentru că nu are cum, dimpotrivă eu cred că în perioadele astea de stres, de izolare, oamenii pot să fumeze mai mult, pot să se miște mai puțîn, pentru bolile cardiovasculare mișcare înseamnă viață, pot să se hrănească mai mult sau mai puțîn sănătos, nu-și mai fac analize, a trecut mai mult de o luna și sunt pacienți care ar fi trebuit să vină la controale. Eu cred că aceste boli de care suferă paciențîi noștrii se agravează în acesta perioada. Apare o diferența: între numărul de pacienți care suferă de boli cardiovasculare și numărul de pacienți care se prezentau cu probleme urgențe și care numai vin. Asta înseamă că ori de teamă ori poate că apelurile autorităților au fost înțelese greșit, ei rămân acasă și eu sunt convins că o parte din ei mor acasă și pacienții care mor acasă și nu sunt trecuți în numărătoarea asta pe acre o vedem zilnic, aceste decese devin anonime.
Eu cred că acest lucru ne face tuturor rău și apelul nostru al chirurgilor vasculari este că știm să tratăm în continuare foarte bine aceste boli, că în cazul nefericit în care un pacient cu boală vasculară are infecție de COVID noi îl tratăm că pe un pacient cu o boală vasculară și cu o infecție, știm să tratăm și așa ceva, deci apelul este că atunci când pacientul are o problema, are o durere, observă că ceva nu este în regulă, că nu mai poate să meargă că i s-a răcit piciorul, că are dureri, atunci ar trebui să vină neîntârziat la spital, pentru că reversul statului acasă este agravarea bolii, infirmitate sau moarte.
Atât la noi cât și la Boli Cardiovasculare NU sunt direcționați pacienți infectați, riscul este mic iar modul în care se face triajul la internare, unde este un risc de infectare și acela îi expune la un pericol foarte mic”, a explicat Prof. Dr. Mihai Ionac, secretarul general al SRCV.
Sursa: www.televiziunea-medicala.ro