Drogurile păreau o chestiune foarte abstractă și destul de departe de lumea noastră închisă de până la începutul anilor ’90. Odată cu mai marea deschidere spre lumea largă au apărut și la noi aceste vehicule ale viselor. Încet, încet țara noastră ce era la început doar de tranzit pentru marile trasee ale traficanților a început să fie tentantă și ca piață de desfacere.
Tot mai multe persoane se alătură consumatorilor de substanțe stupefiante. Cel mai îngrijorător fenomen este scăderea vârstei celor ce apelează la droguri. Dar împreună cu acest fenomen apare și un alt semnal de alarmă. Tot mai des sunt depistate drogurile din categoria de foarte mare risc.
Îngrijorați de fenomen, membrii clubului Rotary Cetate au făcut deja până acum în doi ani consecutivi acțiuni de conștientizare a pericolului de a apela la substanțe ce crează dependență.
Președinta Clubului, consilierul local Luminița Țundrea, propune și în acest an o nouă campanie antidrog. Li s-au alăturat cei ce sunt de specialitate de la Agenția Națională Antidrog (CRPECA) Timișoara. Dar nici mediul universitar nu putea rămâne în afara acestei noi inițiative. Universitatea de Vest, prin două din departamentele ale sale, cel de Stiințe ale Educației și cel de Asistență Socială sunt de asemenea parteneri în noua campanie ce se numește în mod sugestiv „Păstrează-ți echilibrul!”. Proiectul a fost lansat ieri în cadrul unei conferințe desfășurate la UVT ce a adunat în aceeași sală tineri studenți, părinți, oameni ai legii, atât polițiști cât și juriști, cadre didactice universitare și reprezentanți ai Inspectoratului școlar Timiș.
Mesajul campaniei demarate este cât se poate de simplu, dar și de clar. Se adresează mai ales tinerilor școlari și studenți, cunoscându-se acest fenomen al scăderii vârstei la care se apelează la diverse substanțe înșelătoare. Poate un tânăr ce vrea să epateze sau să iasă din zona banalului nu știe că are și alte posibilități. De aici și îndemnul campaniei ce se rezumă la câteva cuvinte „Stai departe de droguri, alcool și tutun. Sunt și alte moduri de a fi cool!”
Scopul proiectului este nevoia de responsabilizare socială a celor implicați. Iar obiectivul vrea să fie o intervenție integrată a societății civile a instituțiilor publice și a mediului academic.
Colaboratorii din proiect doresc să schimbe câteva lucruri importante ca:
-stima de sine a celor ce pot deveni potențiali consumatori
-atitudinea față de consumul de droguri
-atitudinea față de sănătate
-abilități de luarea deciziilor
În acestă luptă ce va începe se dorește atragerea câtorva aliați de nădejde ce vor fi voluntarii tineri, în special studenți de la cele două departamente implicate, dar și de la altele ce ar vrea să activeze în acest domeniu deosebit. Acești tineri vor fi formați în scurte specializări de două trei zile de către specialiștii CRPECA.
Campania va fi etapizată și în aceste faze se vor face diverse acțiuni:
-Achiziționarea sau confecționarea de divere materiale necesare
-Schimburi de date și cunoștiințe cu cei ce fac o muncă similară în alte zone. Apoi nu vor lipsi vizitele în școlile considerate de risc unde se vor încerca discuții libere cu elevii și cu profesorii despre riscurile și urmările consumului de stupefiante. Într-o etapă mai avansată vor fi dezbateri, mese rotunde, chiar o întâlnire internațională, ce se avea ca temă drogurile.
Toți vorbitorii ce au participat la conferință au accentuat în unanimitate că este nevoie de concertarea mai multor forțe pentru a reuși rezultate în acest proiect ambițios. Dintre cei implicați în inițiativa președintei Rotary, Luminița Țundrea, au promis tot ajutorul profesorul Cosmin Goian, comisarul Dorin Copil șeful CRPECA, avocata Florentina Popa. O activă prezență va avea și psihologul Mihaela Tomiță cadrul universitar la UVT ce încerca să imbine și cunoștiințele dânsei din perioada când era polițist.
Dacă tinerii vor fi ajutați să-și găsească echilibrul este deja un mare pas al acestui proiect de suflet.