Sănătatea a fost și este o prioritate, cel puțin la nivel declarativ. Cei mai mulți oameni politici care s-au perindat la putere după 1990, inclusiv cei din Timișoara, au câștigat încrederea cetățenilor pe baza propunerilor privind noi investiții în acest domeniu vital pentru orice societate. Spitalul Municipal din Timișoara nu-și mai merită de multă vreme supranumele de ”Clinicile Noi”, așa cum îl știu și îi spun toți timișorenii. Asta pentru că, după 1990, s-au făcut investiții sporadice, care nu au reușit să acopere nevoile unei unități sanitare rămase în urma cerințelor pe care le presupune un spital modern.
În acest context, conducerea Spitalului Municipal de Urgență din Timișoara a solicitat Ministerului Sănătății , în luna decembrie a anului trecut, fonduri pentru maternitatea Odobescu. ”Răspunsul a venit deja de la reprezentanții ministerului. Aceștia s-au adresat Direcției de Sănătate Publică Timiș, care și-a exprmat punctul de vedere în legătură cu necesitatea altei clădiri pentru spitalul Odobescu. Noi sperăm să primim bani de la bugetul Ministerului Sănătății pentru altă clădire. Sigur că primăria ne sprijină, dar este și mai bine dacă ne ajută și minsterul”, Olimpia Oprea director general al Spitalului Municipal Timișoara. În condițiile în care ministerul va considera necesare fondurile cerute , iar acestea vor fi alocate, Primăria Timișoara ar suporta doar 10% din cheltuieliile necesare.
De asemenea, spitalul prevede un al doilea buncăr în investițiile care urmează. Buncărul este extrem de necesar pentru tratamentele de radioterapide făcute de pacienți. Asta pentru că aparatura care deservește buncărul existent este destul de veche. Buncărul va fi realizat de către Primăria Timișoara. Echipamentele necesare în valoare de 3 milioane de euro vor veni de la Ministerul Sănătății printr-un proiect demarat cu Banca Mondială.
Echipamentele urmează să ajungă la mijlocul acestui an. Primări Timișoara a transmis angajamentul construcției buncărului, către minister. În cazul în care buncărul nu va fi gata până la primirea echipamentelor, acestea vor fi folosite temporar în buncărul actual. Acceleratorul vechi nu va mai putea fi folosit după luna iunie, deoarece atunci îi expiră autorizația.
”Pentru înlocuirea acceleratorului actual se va achizițona un altul cu ajutorul unui program transfrontalier România-Ungaria, unde urmează să se depună proiectele. Este vorba de proiecte strategice mari, în valoare de 14 milioane de euro. Pentru acest program noi avem două proiecte pregătite”, subliniază directorul general, Olimpia Oprea.