Spitalul Județean din Timișoara, singurul din vestul țării care are o secție de neuroradiologie intervențională. Medicii specialiști lucrează atât aici, cât și în străinătate-VIDEO

5719

Pentru a fi posibile intervențiile neuroradiologice, a fost nevoie de inițiativa unei echipe întregi. La acest proiect au participat medici de renume ai spitalului județean precum Dorel Săndesc, Florin Bârsășteanu și actualul manager, Marius Craina. Doctorii timișoreni au reușit să adune suma necesară pentru departamentul specializat.

Compartimentul de radiologie și neuroradiologie intrevențională a fost deschis în urmă cu doar 4 ani. Acesta face parte din secția de radiolologie al spitalului, departamentul fiind condus de profesorul Florin Bârsășteanu. El a fost primul care a dat crezare ideeii de a face o radiologie intervențională în Spitalul Județean. Medicii care se ocupă de aceste cazuri lucrează atât în România, cât și în Franța.

”Am plecat din România în urmă cu 5 ani, ca tânăr specialist și m-am format, cu o echipă de francezi, la Paris, într-un spital universitar, alături doi medici foarte cunoscuți în Franța. Cei doi s-au remarcat la nivel mondial datorită tratamentelor minim invazive, al anevrismelor sau al malformaților cerebrale venoase. Malformațiile sunt greu de abordat din punct de vedere neurochirurgical, iar atunci se pot aborda pe cale invazivă, intrând de pe artera femurală și până în arterele cerebrale, sub control imagistic. Intervenția are loc pe masa unui angiograf, care există deja de 20 de ani. Primele proceduri s-au făcut la nivelul cordului. Procedura este una de rutină și în România de 25 de ani, iar în Franța de 30 de ani. Intervenția neurovasculară este de rutină de doar 10 ani”, spune Cristian Mihalea.

Tratamentul are un avantaj extraordinar deoarece este minim invaziv , iar pacientul nu trebuie operat și nici să i se deschidă cutia craniană, în cazul intervenților neurovasculare. Partea practică include introducerea anumitor spire de metal, special create, într-un anevrism.

”Noi facem aceste proceduri, fără să deschidem cutia craniană, iar pacientul este externat după două, trei zile. Este o adevărată știință. Ai nevoie de doi ani de formare. O procedură de genul acesta durează cel puțin o oră jumate, două. Cel mai mult poate să dureze 8 sau chiar 9 ore, în funcție de complexitate. Intervenția durează atât de mult deoarece anatomia este foarte complicată și trebuie înțeleasă. Pentru a înțelege anatomia ai nevoie de cel puțin o oră jumate, iar apoi să dai un diagnostic”, adaugă Cristian Mihale, medic specialist neuroradiolog intervenționist, la Spitalul Județean Timișoara și spitalul Bicetre din Paris.

În compartimentul de neuroradiologie intervențională, medicul Cristian Mihale lucrează împreună cu radiologul Adrian Tutelcă și alți trei medici rezidenți, care sunt în permanență prezenți. Medici rezidenți își desfășoara activitatea la Timișoara și în Strasbourg. Costurile compartimentului au depășit suma de un milion și jumătate de euro. Pe masa angiografului ajung în medie doi pacienți în fiecare zi.

”Pentru confortul tuturor colegilor, în timpul intervenției ascultăm muzică pentru a diminua stresul și pentru a crea o liniște ambientală. Asta am învățat în Franța”, spune doctorul Mihale.

În România sunt puțini medici specialiști în neuroradiologia intervențională, care își desfășoara activitatea în Iași, București, Târgu Mureș, Suceava și Timișoara. Medicii au de asemenea o specializare făcută și în afara țării.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.