Managerul Spitalului Clinic Municipal Dr. Gavril Curteanu, Maria Silaghi, şi directorul financiar Dacian Foncea au prezentat luni, într-o conferinţă de presă susţinută la Primărie, planurile de investiţii, nu doar ambiţioase, ci şi utile, ba chiar obligatorii, ce vor fi derulate începând din perioada actuală şi până la finele anului 2020, aşa încât, cum a spus Foncea, acest spital să corespundă cerinţelor anului 2035.
Exclusiv pentru copii
Cea mai spectaculoasă investiţie, dar şi cea mai necesară – având în vedere că din 2020 spitalele din România nu mai pot „amesteca” pacienţii copii cu cei adulţi – are în vedere construirea unui nou corp de clădire, pe şase niveluri, destinat exclusiv secţiilor de Pediatrie, dar legat funcţional la clădirea existentă, construită în urmă cu cinci decenii.
Silaghi şi Foncea au prezentat şi o machetă a viitoarei construcţii, explicând că valoarea estimată a acesteia este de 10-12 milioane euro, sursa de finanţare fiind dublă: bugetul local al oraşului şi cel propriu al spitalului.
Noul imobil va avea 250 de paturi, la parter urmând să funcţioneze o Unitate de Primiri Urgenţe (fireşte, doar pentru copii), precum şi compartiment de explorări funcţionale, la primul etaj vor funcţiona secţiile de Nerologie şi Psihiatrie, la următorul una de Pediatrie generală, la etajul III încă o secţie de Pediatrie generală şi un Compartiment de Oncologie pediatrică, plus unul de Hematologie pediatrică. La etajul IV va fi Chirurgia pediatrică şi secţia de Anestezie şi Terapie Intentsivă, iar la ultimul etaj încă o secţie de Pediatrie generală şi aşa-numita bucătărie de lapte, precum şi secţia de Boli infecţioase pentru copii, care va avea un circuit cu totul distinct, căi de acces separate (ascensor propriu, presiune negativă, Rx propriu etc).
Amfiteatru, birouri şi locuinţe
Tot în incinta Spitalului Municipal va fi construit încă un imobil, cu destinaţii şi ele variate, de la bloc alimentar până la spaţii de cazare pentru medicii invitaţi la Oradea fie pentru a juriza concursuri, fie pentru a lucra în colaborare cu medicii de aici.
Cea de-a doua clădire nouă va avea patru niveluri, la demisol urmând să fie amenajate magazii alimentare, iar la parter un bloc alimentar cu o sală de mese de 300 locuri, care va „produce” câte 6.000 de porţii de mâncare zilnic, inclusiv cu posibilitatea asigurării meselor pentru cei 300 de medici rezidenţi şi pentru studenţii Facultăţii de Medicină şi Farmacie, care vor avea, de asemenea, la etajul următor, o sală de curs tip amfiteatru şi o sală cu funcţiunea de vestiar. La etajul III al acestui nou imobil vor fi amenajate birourile administrative (toate vor fi mutate aici, astfel încât vor fi eliberate spaţiile din clădirea veche ocupate în prezent de administraţie), iar la ultimul etaj vor fi „câteva locuinţe”, atât pentru medicii invitaţi din alte centre din ţară pentru a juriza concursurile de angajare, cât şi pentru cei, inclusiv străini, care vor lucra în parteneriat cu medicii orădeni.
„Vom face economii la cazare”, a explicat managerul Maria Silaghi (foto) despre locuinţele dorite în clădire. Conform estimărilor, imobilul va costa 3 milioane euro, proiect deja avizat de Consiliul de Administraţie al spitalului, care va fi prezentat Consiliului Local Oradea, spre aprobare, până la 15 februarie.
Citește mai mult pe ebihoreanul.ro