Spitalul din Lipova, județul Arad, a fost modernizat și predat autorităților locale. Investiția în extinderea și dotarea Spitalului Orășenesc Lipova este în valoare de 21.631.896 lei cu TVA, iar Compania Națională de Investiții mai derulează în Județul Arad proiecte în valoare totală de 144.6 milioane lei, fără proiectele aflate în curs de promovare.
„Mă bucur foarte mult de finalizarea investiției de modernizare și dotare a Spitalului Orășenesc Lipova și de predarea acesteia către Primăria Orașului Lipova. În contextul pandemic actual, orice investiție nouă în sănătate este de bun augur, în beneficiul pacienților. Mulțumesc domnului director Adrian Cefălan din cadrul CNI pentru prezența la Arad și pentru colaborarea avută cu autoritățile publice locale și județene, concretizată în multe proiecte de dezvoltare benefice pentru comunitățile noastre locale”, a declarat prefectul Județului Arad, Gheorghe Stoian.
Ulterior finalizării unor lucrări în exteriorul clădirilor spitalului, efectuate de Primăria Orașului Lipova, noua unitate sanitară va intra în circuit conform dispozițiilor Direcției de Sănătate Publică a Județului Arad. Spitalul Orășenesc Lipova este situat la aproximativ 40 de km de municipiul Arad și are o populație arondată de aproximativ 60.000 de locuitori iar spațiile necesare derulării activității sunt insuficiente iar clădirile existente C2, C3 se află într-o stare fizică proastă și cu dimensiuni neadecvate spațiilor cu destinație de sănătate.
Clădirile în care funcționa Spitalul Orășenesc Lipova sunt construite în perioada 1950 – 1960. În structura inițială, înainte de preluarea de către CNI, spitalul avea o capacitate de 110 paturi care deserveau secțiile Medicină internă, Pediatrie, Pneumologie TBC, Recuperare Medicină Fizică şi Balneologie și Ambulatoriu. Pentru clădirile care au fost retrocedate, Spitalul Județean Lipova plătea anual 96.000 lei chirie. Prin contractul derulat de CNI s-a extins clădirea existentă a spitalului prin construirea unui corp de clădire cu un regim de înălțime de S+P+1E, legat de corpul C1 (existent) la nivelul etajului printr-o pasarelă.
Astfel, secțiile care funcționau în corpurile de clădire pentru care se plătea chirie pot fi mutate în acest corp nou, eliminând astfel cheltuielile aferente plăţii chiriei. Construcția dispune acum de un total de 58 de paturi la care se vor atribui 91 de membri de personal medical și conex. Noua clădire beneficiază de spații dedicate camerei de gardă, compartimentului ATI (terapie intesivă), cabinete ambulatoriu, bloc operator, laboratoare de analize medicale, laborator de radiologie și imagistică medicală, Noua clădire corespunde tuturor normativelor și reglementărilor în vigoare.
Spitalul are o suprafață totală construită de 1.882 de mp și o suprafață totală desfășurată 5.397 mp.