Infecțiile nosocomiale sunt greu de combătut, iar problema persistă de mai mulți ani. Banatul azi a solicitat Ministerului Sănătății situația verificărilor menite să țină sub control transmiterea de viruși în interiorul unităților sanitare. Nici spitalele mari din Timișoara nu au scăpat.
”Inspectorii sanitari au efectuat controale în unitățile sanitare publice și private la nivel național, inclusiv în cele din județul Timiș (Spitalul Clinic Județean de Urgență ,,P. Brinzeu” Timișoara, Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie dr. Victor Babeș Timișoara) în perioada ultimilor 3 ani în cadrul acțiunilor tematice de control dispuse de Ministerul Sănătății”, au transmis reprezentanții Ministerului.
Inspectorii au verificat autorizațiile sanitare, măsurile de combatere a infecțiilor nosocomiale, modul de gestionare a deșeurilor sanitare, metodele de dezinfecție, starea unităților de primiri urgențe și a celor de colectare și depozitare a sângelui.
”De asemenea, în același interval de timp au fost efectuate controale și recontroale planificate de Direcția de Sănătate Publica Timiș și la sesizări în spitale și în secții de diferite profiluri. Au fost recoltate probe din diferite secții ale spitalelor pentru stabilirea încarcăturii microbiene a aerului, suprafetelor precum și calitatea sterilizării. În primăvara anului trecut, inspectorii sanitari au aplicat sancțiuni contraventionale, conform legislației în vigoare”, mai spun cei de la MS.
În cadrul acţiunii de control au fost verificate un număr de 413 unităţi sanitare cu paturi. Pentru deficienţele constatate în cadrul controalelor au fost aplicate un număr de 659 sancţiuni contravenţionale.
Au fost date 311 amenzi în valoare de 255.000 de lei și 344 de avertismente. De asemenea, 4 unități sau secții spitalicești au fost închise.
În perioada 12.03.2018 – 30.03.2018 Inspecția Sanitară de Stat a organizat şi coordonat acţiunea de control încrucișat pentru verificarea conformităţii cu prevederile legale în vigoare a normelor igienico-sanitare în unităţile sanitare cu paturi de stat și private, în Unitați de Primiri Urgențe / Centre de Primiri Urgențe, în Unități de Transfuzii Sanguine, precum și în centre de transfuzie sanguină județene și a municipiului București.
În cadrul acţiunii de control au fost verificate un număr de 338 unităţi sanitare cu paturi. Pentru deficienţele constatate în cadrul controalelor au fost aplicate un număr de 612 sancţiuni contravenţionale.
Controalele din această perioadă s-au lăsat cu 387 de amenzi în sumă de 327.600 de lei, 216 avertismente și 8 decizii de suspendare a activității.