Spitalul Municipal din Hunedoara are cinci ascensoare de ultimă generație. Montarea lor a început de la sfârșitul anului trecut, când au fost instalate primele două ascensoare în secția de boli infecțioase. Alte trei lifturi au fost instalate în locul celor vechi din staționarul central.
Staționarul central al spitalului (clădirea principală) are 8 stații în total, șapte fiind funcționale – trei dintre ele sunt noi, patru sunt vechi. Lifturile sunt dispuse pe cele două scări principale ale spitalului (D1 și D2, sau intrarea de la Urgență și intrarea de la Oncologie/Pediatrie). Ascensoarele vechi sunt folosite pentru transportarea gunoiului, a lenjeriei folosite, a deșeurilor periculoase și persoanele decedate, iar ascensoarele noi deservesc personalul medical, pacienții și aparținătorii (vizitatorii).
Costul total al ascensoarelor a fost de 692.000 de lei. Banii au fost din fondurile de dezvoltare ale spitalului. Lifturile sunt de ultimă generație, fabricate în Uniunea Europeană, model KLEEMANN. Consumul de energie al acestor ascensoare se ajustează proporțional cu încărcătura transportată (dacă liftul nu este umplut la capacitate maximă, consumul este mai mic).
„Lifturile nu au mai fost schimbate de la construcția spitalului, în anul 1968. Prin darea în funcțiune a celor cinci lifturi se asigură circuitele funcționale: de hrană, de lenjerie, transportul bolnavilor și al aparținătorilor, exact cum prevăd normele medicale în vigoare”, declară Radu Budae, managerul spitalului municipal „Dr. Alexandru Simionescu”.
Deservirea se poate programa pe modul însoțitor (cu liftier) sau colectiv-selectiv (fără însoțitor). De la 1 martie, lifturile noi vor putea fi utilizate de oricine, fără liftier. Cele 15 liftiere nu își pierd locurile de muncă, fiind nevoie de ele pentru celelalte patru lifturi vechi rămase în funcțiune.
sursa: hunedoaralibera.ro