Provocările pe care le ridică actul medical bine făcut pentru alinarea bolnavilor este din ce în ce mai complex. Nu există specializare medicală care să fi rămas la același nivel ca în urmă cu un sfert de secol. Noutățile științifice apar în fiecare zi. Aparatura se schimbă. Tehnicile medicale se diversifică și modernizează. Este o veșnică luptă pentru aducerea la zi a acestor noutăți. Tocmai în această tendință de modernizare se înscrie și evenimentul medical de înalt nivel ce se petrece acum la noi în oraș.
Societatea Română de Flebologie, Clinica I Chirurgie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență ,,Pius Brînzeu” Timișoara și Asociația Medicală ,,Academician Pius Brînzeu” sub auspiciile Universității de Medicină și Farmacie ,,Victor Babeș” din Timișoara și al Forumului Vascular Central European, organizează în aceste zile de octombrie, la Timișoara, Conferința Națională de Flebologie (25-27 octombrie).
Evenimentul științific reunește specialiști angiologi, flebologi, dermatologi, chirurgi vasculari din țară și din străinătate. Tema conferinței se referă la noile tendințe în flebologie și cuprinde tehnicile noi și procedeele terapeutice din domeniu. Se va aduce în discuție și operația denumită ,,Lunch time surgery”, realizată în premieră, anul acesta, în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență ,,Pius Brînzeu” din Timișoara. Este important să acordăm o atenție deosebită reconsiderării flebologiei la noi în țară și plasării acestei discipline la locul care îl merită cu adevărat, motiv pentru care va ridica problema ,,statutului medicului Flebolog în România”. În aceast sens, Societatea Română de Flebologie coordonează un proiect pe această temă în cadrul programului Ersamus.
Este important de știut faptul că afecțiunile venoase netratate evoluează către stadiul final al insuficienței venoase cronice caracterizată prin leziuni trofice. Prezența acestora necesită un tratament îndelungat, costisitor și afectează capacitatea de muncă a pacientului.
Lipsa de interes privind acestă patologie medico-chirurgicală se explică prin faptul că, în lipsa tratamentului, nu generează mortalitate în mod direct. Din acest motiv în analizele statistice nu apare ca și cauză directă a mortalității. O simplă privire aruncată pe cauza antecedentă stopului cardio-respirator va evidenția, într-un procent îngrijorător, una din complicațiile de temut ale insuficienței venoase cronice și anume, embolia.
”Avem plăcerea de a organiza Conferința Națională de Flebologie. Tema acestei întâlniri științifice va cuprinde noile tehnici și procedee terapeutice din domeniu, motiv pentru care am intitulat-o „Tendințe noi în flebologie”. Vom aborda actualitățile secolului XXI în ce privește diagnosticul și tratamentul bolilor venoase. Participarea interdisciplinaă are avantajul realizării unei viziuni complexe asupra diverselor aspecte, uneori dificile, din activitatea flebologică. O atenție deosebită va fi acordată reconsiderării flebologiei la noi în țară și plasării acestei discipline la locul pe care îl merită. În acest sens vom prezenta datele preliminare ale proiectului european Erasmus pe care îl coordonăm și se referă la formarea flebologiei în Europa. Să încercăm să ne aliniem și noi la programul european!”, a declarat profesorul Sorin Olaru, președintele Societății Române de Flebologie.