Șpaga pentru medici devine infracțiune! Câți ani de pușcărie îi așteaptă pe pacienții ,,binevoitori!”

1354

Spaga la medic, interzisă. Decizia vine de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi a intrat în vigoare de azi, după ce a fost publicată în Monitorul Oficial.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis că nicio persoană nu ar trebuie să vină cu vreo atenţie la medic, în urma unui caz în care un medic, acuzat că a luat şpagă, a arătat că mita primită este de fapt o donaţie, făcând trimitere la un articol de lege privind faptul că medicii pot primi donaţii.

Astfel, Curtrea Supremă a decis că este ilegat ca medicii să primească de la pacienţii plăţi suplimentare, donaţii sau alte mici atenţii.

În plus, ÎCCJ a corelat luarea de mită cu darea de mită, aşadar pacienţii trebuie să fie atenţi pentru că şi ei pot avea dosare penale în urma micilor atenţii date medicilor.

Infracţiunea de luare de mită se pedepseşte cu până la 10 ani de închisoare.

Donaţiile, incluse în bugetul spitalului

Practic, donaţiile vor fi incluse în execuţia bugetului de venituri şi cheltuieli ale spitalului public. „Nici măcar la unitatea sanitară nu trebuie daţi bani pentru că şi aici se pot găsi forme de condiţionare a actului medical de donarea unor sume.

Sunt sitaţii în care pacienţii, ca să aibe prioritate în a primi anumite servicii, apelează la spital iar spitalul îi oferă acestuia prioritate pentru că a sponsorizat”, a subliniat şi Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor.

Acesta subliniază că numărul medicilor care condiţionează direct actul medical e în scădere. Există însă o categorie de medici care condiţionează indirect tratamentele, atrage acesta atenţia. „Majoritatea medicilor a înţeles că nu trebuie să primească cadouri şi le este frică, chiar dacă unii mai primesc, le primesc de la pacienţi care sunt mai vechi.

Există şi acum condiţionare, este condiţionarea indirectă care se practică cu foarte multă dibăcie, cu foarte multă tatonare, e acel fenomen de amânare, ca să îi dai de înţeles pacientului ca nu ai ce să îi faci. Dar condiţionare directă nu prea mai există”, a completat Barbu.

sursa: stiriactuale.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.