Șoferii ce să mai creadă? Cine îi poate amenda și pentru ce?

222

Hotărârea Înaltei Curți de Casație și Justiție privind circulația pe drumurile publice nr. 11, din 19 iunie 2017, publicată în monitorul oficial nr. 750 din 19 septembrie 2017, a stârnit numeroase controverse în mediul online.

„Doar agentul constatator din cadrul poliţiei rutiere are competenţa de a solicita proprietarului sau deţinătorului mandatat al unui vehicul comunicarea identităţii persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice, precum şi de a aplica sancţiunile contravenţionale prevăzute de lege, în cazul necomunicării relaţiilor solicitate“, se precizează în comunicatul de presă al ÎCCJ.

Sute de comentarii au curs după această decizie, mulți dintre șoferi susținând că oricum nu înțeleg de ce ar fi necesare două structuri (Poliția Rutieră și Poliția Locală) pentru același lucru.

Cei mai mulți au înțeles că, de acum înainte, poliţiştii locali nu pot amenda şoferii în trafic şi nici nu le pot cere acestora documente pentru a vedea cine le-a încredințat autoturismele.

Poliția Locală Timișoara vine însă cu precizări suplimentare și spune că cetățenii au interpretat greșit decizia.

”Ca urmare a interpretării de către unii cetățeni a faptului că Poliția Locală nu mai poate aplica sancțiuni pe linie rutieră, subliniem faptul că Poliția Locală are aceleași atribuții pe linia sancționării în cazul contravențiilor constatate, conferite de Legea 155/2010 a poliției locale, respectiv, conform art. 7, de a constata contravenţii şi a aplica sancţiuni pentru încălcarea normelor legale privind oprirea, staționarea, parcarea autovehiculelor și accesul interzis, având dreptul de a dispune măsuri de ridicare a autovehiculelor staționate neregulamentar, de a constata contravenții și aplica sancțiuni pentru încălcarea normelor legale privind masa maximă admisă și accesul pe anumite sectoare de drum, având dreptul de a efectua semnale de oprire a conducătorilor acestor vehicule, de a constata contravenții și a aplica sancțiuni pentru încalcarea normelor rutiere de către pietoni, bicicliști, conducători de mopede și vehicule cu tracțiune animală, de a constata contravenții și a aplica sancțiuni pentru nerespectarea prevederilor legale referitoare la circulația în zona pietonală, în zona rezidențială, în parcuri și zone de agrement, precum și pe locurile de parcare adaptate, rezervate și semnalizate prin semnul internațional pentru persoanele cu handicap. De altfel, Poliția Locală Timișoara nici nu a aplicat în trecut sancțiuni la aceste articole menționate în Decizia ÎCCJ. În aceste sens, recomandăm conducătorilor auto să respecte legislația în vigoare referitoare la oprire, staționare, parcare, respectiv accesul interzis”, se arată în comunicatul Poliției Locale Timișoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.