-1 C
Timișoara
sâmbătă 23 noiembrie 2024

ȘOCANT. O mafie mondială cu șefi de stat, politicieni de rang înalt, miliardari și celebrități…

Panama Papers, cel mai mare scandal de evaziune fiscală din istoria omenirii, este o anchetă jurnalistică în care s-au implicat 107 instituții media, care au reușit să intre în posesia unor documente din arhivele secrete ale unei societăți panameze de consultanță.
Mai mult de 11,5 milioane de înregistrări financiare și juridice, care datează de aproape 40 de ani și care conturează o structură secretă în care totul este permis, crima și corupția fiind elementele centrale.

Documentele dezvăluie cum politicieni și celebrități din lumea întreagă au beneficiat de societăți offshore, de la șefi de stat și alți politicieni de rang înalt, miliardari, celebrități, sportivi, dar și rețele criminale, legate ca într-o pânză de păianjen la dimensiune planetară.
Cu toții sunt printre beneficiarii a peste 214.000 de societăți offshore înregistrate în 21 de paradisuri fiscale, pentru clienți proveniți din peste 200 de țări și teritorii.
De fapt, un univers paralel de companii și manageri învățați cum să ascundă banii departe de ochii lumii și de cei ai autorităților.
Este vorba de conexiuni off-shore ale liderilor mondiali, politicieni, rude și tot felul de organizații.

Presa occidentală vorbește de Panama Papers ca de cea mai spectaculoasă incursiune în lumea obscură a finanțelor offshore.
Printre numele vehiculate în prima fază se află 12 șefi de stat, 140 de politicieni și funcționari publici din întreaga lume.
Se vorbește de 33 de persoane și companii de pe lista neagră a guvernului SUA.
De peste 500 de bănci, filiale și sucursale, care au creat mai mult de 15.000 de companii offshore.
Se vorbește de tranzacții secrete de 2 miliarde de dolari prin intermediul băncilor și companiilor din umbră de către asociații președintelui rus, Vladimir Putin.
Se vorbește de președintele Ucrainei, premierul Islandei, președintele Argentinei, regele Arabiei Saudite, premierul Pakistanului sau fostul premier irakian Ayad Allawi.
Este vorba și de starul argentinian Lionel Messi sau Michel Platini, fostul președinte al UEFA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

În premieră Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara intră în clasamentul instituțiilor românești

A apărut cel mai nou metaranking al instituțiilor românești de învățământ superior, realizat pe baza rezultatelor lor în cele mai importante clasamente internaționale în...

Primii fulgi de nea se aștern peste Banat

După o săptămână de vreme rece, ploi și vijelii, în această după-amiază a început să ningă, însă cu lapoviță. Primii fulgi de zăpadă se...

Citește și :