Snowden, povestea fostului agent CIA şi NSA ale cărui dezvăluiri în mai 2013 au produs frisoane în lumea serviciilor secrete, văzută de regizorul Oliver Stone, vine pe ecranele noastre din 18 noiembrie. Filmul a avut premiera anul acesta la Festivalul Internaţional de Film din Toronto, pe 9 septembrie. În cinematografele din SUA a intrat o săptămână mai târziu.
Rolul lui Edward Snowden este interpretat de Joseph Gordon-Levitt (Inception, The Dark Knight Rises, Looper, 500 Days of Summer). În film veţi mai recunoaşte o serie de actori celebri: Nicolas Cage (care nu credem că mai are nevoie de vreo prezentare), Shailene Woodley (Divergent, Insurgent, The Descendants), Melissa Leo (Oblivion, The Equalizer, The Big Short), Zachary Quinto (Spock din Star Trek, Margin Call, Hitman: Agent 47 şi din serialele CSI, 24, The Agency, Six Feet Under), Tom Wilkinson (Batman Begins, Shakespeare in Love, The Grand Budapest Hotel, Mission: Impossible – Ghost Protocol, RocknRolla, The Full Monty).
Regizorul american Oliver Stone a devenit renumit pentru abordarea de-a lungul timpului a unor teme dintre cele mai controversate. Platoon (1986) este despre războiul din Vietnam, Natural Born Killers (1994) – despre o pereche de psihopaţi, criminali în serie, Any Given Sunday (1999) – despre viaţa mai puţin ştiută a vedetelor sportive din vremurile noastre.
De asemenea, a fost producător pentru: JFK (1991), cazul asasinării lui Kennedy, Nixon (1995) – controversatul preşedinte al SUA, demisionar în urma scandalului Watergate, sau The People vs. Larry Flint (1996) – cazul patronului revistei Hustler, ajuns apărător al libertăţii de exprimare în SUA. Oliver Stone are în palmares trei premii Oscar (şi patru nominalizări), pentru ”Cel mai bun regizor” – Platoon (1986) şi Born on the Fourth of July (1989), precum şi pentru ”Cel mai bun scenariu” – Midnight Express (1978).
Edward Snowden – Most Wanted!
În 2013, Edward Snowden, agent secret al CIA şi ulterior al NSA, îşi părăseşte definitiv postul împreună cu un mare volum de documente referitoare la programele de supraveghere şi spionare derulate de serviciile americane, programe despre care nici măcar Congresul nu avea cunoştinţă (sau nu oficial). Zboară la Hong Kong, unde predă o mare parte din documente unor jurnalişti britanici. (În urma acestor întâlniri, în 2014 apare Citizenfour – Oscar pentru cel mai bun film documentar). Apoi cere azil politic la Moscova, unde se află şi în ziua de azi.
Filmat în Germania, de teama NSA & CIA
De teamă că NSA sau alte servicii de informaţii i-ar putea afecta în vreun fel filmul, Oliver Stone a decis să filmeze în Germania. Snowden a fost turnat în perioada februarie – aprilie 2015 la München, dar şi la Hong Kong, Moscova şi în Hawaii. Bugetul total: în jur de 40 de milioane $. O altă măsură de precauţie luată de Oliver Stone a fost să-şi redacteze şi să păstreze scriptul scenariului pe un singur calculator, fără legătură la internet. Înainte de a decide dacă face sau nu acest film, Oliver Stone s-a întâlnit de trei ori cu Edward Snowden la Moscova. Ulterior, l-a mai vizitat o dată pentru a-i arăta o versiune de lucru, work-in- progress, needitată. Adevaratul Edward Snowden apare la finalul filmului într-o înregistrare filmata.
De menţionat că, în anul în care a avut loc scandalul Snowden, Oliver Stone îi făcuse deja o vizită şi lui Julian Assange, fondatorul WikiLeaks şi protagonistul scandalului omonim. Assange este unul dintre cei care l-au ajutat pe Snowden să fugă din Hong Kong către Moscova.
Iată ce spune Oliver Stone:
„La început nu am vrut să-l fac (filmul Snowden – n.red). Mi-a fost puţin teamă. Ca cineast, mi-e puţin teamă tot timpul când îmi vânez subiectele. De cele mai multe ori percepţia se schimbă. La fel şi perspectivele. Câteodată, să te arunci în mijlocul unui scandal e cea mai mare prostie… Şase sau şapte ani mai târziu tu poţi pica de prost iar filmul îţi va fi uitat complet. (…) Aşa că prin ianuarie 2014 m-am dus şi m-am întâlnit cu Snowden. Apoi l-am mai vizitat de două ori. Trebuie să recunosc că am fost impresionat de la bun început. E un tip dintr-o bucată. Mi s-a părut atât de sincer şi de deschis încât aproape că i-am citit în suflet. Am fost convins că tot ce spune e adevărat”.